Sådan vælger du den rette luftrenser til din organisation

Stig  Koust

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 51.

Luftrensere - Laboratorium

Sådan vælger du den rette luftrenser til din organisation

Luftrensere spiller en vigtig rolle i at forbedre indeklimaet ved at fjerne skadelige partikler og gasser fra luften. Produkterne indenfor luftrensning spænder bredt i anvendelse: fra små, simple husholdnings-produkter til professionelt udstyr til brug i krævende miljøer. For nuværende findes der ingen harmoniseret standard eller lovkrav til, hvordan man tester effektiviteten af mobile luftrensere. Og det gør det svært for kommuner og andre organisationer, når de vil ud og investerer i luftrensere.

For at hjælpe kommuner og organisationer med at træffe informerede beslutninger om køb af luftrensere, har Teknologisk Institut i samarbejde med førende luftrenservirksomheder udviklet en vejledning.

Luftrensere på bord lab bag

 

7 gode råd før du investerer i en luftrenser

Vejledningen indeholder bl.a. disse gode råd:

  1. Forstå luftforurenings-kilder og miljø
    Identificér primære kilder til luftforurening i dit miljø, som støv, tobaksrøg, skimmelsvamp, kemiske stoffer, vira og udefrakommende forurening.
  2. Vælg teknologi
    Baseret på de identificerede kilder kan den korrekte teknologi findes. F.eks. er aktivt kul særligt effektivt mod VOC’er og UV er god til at inaktivere virus.
  3. Find en luftrenser med passende effektivitet
    Brug CADR-værdien (Clean Air Delivery Rate) til at beregne den maksimale rumstørrelse, som luftrenseren effektivt kan dække.
  4. Støj og biprodukter
    Sørg for at effektivitet og rumstørrelse er tilpasset det accepterede støjniveau. Vær opmærksom på teknologier der kan danne ozon eller andre skadelige biprodukter.
  5. Vedligeholdelse
    Hav for øje, hvordan producenten angiver filterlevetid og hvad dette er baseret på. Kobl eventuelt med en luftkvalitetssensor for en mere præcis estimering.
  6. Kræv dokumentation
    Markedet er på nuværende tidspunkt ikke reguleret, så kræv dokumentation på luftrenserens effektivitet overfor den luftforureningskilde, man ønsker at fjerne.
  7. Særlige miljøer
    Der bør ske en professionel, uvildig vurdering af fx hygiejnekrav i særlige miljøer (hospitalsvæsen, fødevareproduktion mv.). Fokus kan være på håndtering af filtre i forbindelse med skimmelsvamp og andre mikroorganismer, samt farligt byggestøv (fx asbest).
     

Kend din kilde og vælg så din teknologi

Kommuner og organisationer er kommet langt, hvis de først får identificeret kilden til luftforurening, som kan være alt fra støv, røg skimmel til rengøringsartikler, byggematerialer og menneskelig aktivitet (udånding og sved).

I vejledningen finder du også en opsummering over de mest anvendte teknologier til luftrensere og hvilke kilder de er mest effektive overfor:

Foto af tabel over teknologi og effekt ift kilder

På Teknologisk Institut hjælper vi virksomheder og offentlige institutioner med at udvikle og dokumentere effekten af renluft-løsninger overfor sundhedsskadelige partikler og gasser, både inde og ude.

Læs mere her eller kontakt forretningsleder Stig Koust for at høre mere.