Sensorer kan hjælpe landmanden til at begrænse sprøjtning med pesticider

Bodil Højland Lorentzen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 39.

Præcisionssprøjtning

Sensorer kan hjælpe landmanden til at begrænse sprøjtning med pesticider

Test foretaget af Teknologisk Institut viser, at sensorer i markerne kan hjælpe landmanden med at reducere forbruget af pesticider

Udvikling af sensorer og sprøjteteknologi kan hjælpe landmændene med at reducere forbruget af pesticider på markerne. Det viser tests, som Teknologisk Institut har udført for Miljøstyrelsen.

- Der sker i disse år en stor udvikling af både sensor- og præcisionsteknologier, og udviklingen følges tæt med henblik på at høste nogle af de mulige gevinster i form af reduceret miljøbelastning i erhvervet, siger centerchef Birgitte Feld Mikkelsen, Teknologisk Institut.

Ved testen har eksperterne fokuseret på konkrete sensorers evne til at detektere grøn biomasse, som fx ved nedvisning i stub for at belyse om de enkelte sensorer kan anvendes til at reducere brugen af ukrudtsmidler, i dette tilfælde glyphosat-midler.

Nedbringe med 76 procent
Resultaterne af testen viste, at den bedste, men også den dyreste sensor, kan nedbringe forbruget af sprøjtevæske med 76 procent sammenlignet med fuld sprøjtning.

Testen er et led i Miljøstyrelsens Partnerskab for præcisionssprøjtning, hvor formålet er at øge anvendelsen af sprøjte- og præcisionsteknologier, som kan medvirke til at reducere pesticidforbruget.

- Der er udviklet nye teknologier, men integrationen med typisk dyrkningspraksis er for tiden ikke udbredt i et omfang, hvor det vil få effekt på nedbringelse af forbruget af pesticider. Derfor kan afprøvningen af intelligent sprøjteudstyr og test af præcisionssprøjtning i jordbruget, give øget fokus på nye metoder, som kan reducere brugen af plantebeskyttelsesmidler, siger Birgitte Feld Mikkelsen.

Rød farve
I testen bød tre partnere ind med teknologier, hvor Weedseeker (Geoteam), Weedmapper (AgroIntelli) og Fieldsense blev afprøvet. Her skulle sensorerne afprøves i forbindelse med sprøjtning med vand iblandet rød farve. Her blev vandmængden målt som parameter for reduktion af sprøjtevæske i forhold til almindelig praksis. Til sammenligning af sensorerne blev der udført sprøjtning, hvor sprøjteføreren manuelt lavede on/off sprøjtning. En metode, der vurderes som den absolut billigste løsning for landmanden.

Resultatet af testen viste, at Weedseeker ramte 98 procent af planterne og reducerede kemiforbruget med 76 procent sammenlignet med fuld sprøjtning. Den manuelle løsning ramte 84 procent af planterne og reducerede kemiforbrug med 43 procent sammenlignet med fuld sprøjtning.

Weedmaps viste sig i den nuværende udgave ikke at være egnet til detektering af grønt til spotsprøjtning, da den blot ramte 22 % af planterne. Det har dog heller aldrig været hensigten med dette produkt, som reelt er udviklet til kortlægning. FieldSence måtte melde fra umiddelbart inden testens afholdelse, da det ikke lykkedes at skaffe et satellitkort, der kunne anvendes til formålet.