Sikre forlystelser i Fårup Sommerland

Morten  Ulletved

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 93.

To mænd i rutsjebane med thumbs up

Sikre forlystelser i Fårup Sommerland

Hvert år strømmer tusindvis af danskerne ud i sommerlandet, og forlystelsesparker landet over fyldes med latter, når de mange gæster fornøjer sig med rutsjebaner, trampoliner og vandland. Men forud for hver sæson ligger der et stort arbejde med gøre forlysterne klar - også I Fårup Sommerland, hvor Teknologisk Institut var forbi før sæsonåbningen for at lave den tekniske gennemgang.

Når vi besøger en forlystelsespark, vil vi gerne kunne have det sjovt uden at bekymre os om, hvorvidt der er styr på sikkerheden - og det kan vi heldigvis også, når kontrolattesterne er i orden. I Danmark har vi nemlig en bekendtgørelse 502 for offentlige forlystelser, og her fremgår det, at forlystelsesparker en gang årligt skal have foretaget en teknisk gennemgang, som dokumenterer, at forlystelserne virker efter hensigten, og at de er sikre at bruge for såvel gæster som personale.
Brug for en teknisk gennemgang? Kontakt os

Det er alle typer forlystelser, der er omfattet af bekendtgørelse 502, hvad enten der er tale om en trampolin på en campingplads eller en decideret forlystelsespark, og det er ejeren af forlystelsen, der har ansvaret for at få bestilt den tekniske gennemgang. Herudover er der nogle forlystelser, såsom rutsjebaner der involverer stor fart og højde, som falder ind under paragraf 16.2 for særlig risiko, og her skal der ud over den årlige tekniske gennemgang også laves en uanmeldt kontrol.

Teknologisk Institut laver gennemgangen
I Danmark er Teknologisk Institut godkendt til at gennemføre disse tekniske gennemgange – eller syn om man vil – og laver dem på en række forlystelser rundt omkring i landet. Et af stederne er i Fårup Sommerland, hvor eksperterne fra Teknologisk Institut gennemgår alle forlystelser forud for sæsonåbningen for at sikre, at de fungerer som de skal, og at sikkerheden er i orden. Derudover laver instituttet et uanmeldt besøg i løbet af sæsonen for at følge op på de forlystelser, der involverer særlig risiko.

- Det sjoveste ved gennemgangen af forlystelsesparker er at få lov at prøve de nye rutsjebaner som en af de første. Og så er det altid spændende, når vi skal teste holdbarhed ved overvægt. Her går vi nemlig uden for de normale drift-scenarier og læsser fx rutsjebanevognen med sandsække eller vandbeholdere for at se, om den stadig bremser som den skal og kan opereres forsvarligt, fortæller Morten Ulletved, som er konsulent på Teknologisk Institut.

Mand syner rutsjebaneDen tekniske gennemgang laves sammen med parkens tekniske personale, som har viden om de forskellige sikkerhedsforanstaltninger. Selve gennemgangen afhænger af typen af forlystelse, og her bruger specialisterne fra Teknologisk Institut en tjekliste til at gå forlystelsen igennem med, så alle vigtige elementer bliver inspiceret. Tjeklisten varierer naturligvis fra forlystelse til forlystelse og bygger bl.a. på materialet fra producenten af forlystelsen. Ved rutsjebaner tjekkes der fx helt fra indgangen og ind gennem forlystelsen, så det er ikke kun er konstruktionen og vognene, der gennemgås, men også indgangsparti og forsvarlig afskærmning. Selve stålkonstruktionen tjekkes blandt andet ved hjælp af anerkendte NDT-principper (ikke-destruktive tests), og dette arbejde udføres af uvildige aktører, der sammenfatter resultaterne i en teknisk rapport. Konklusionerne fra denne rapport lægges herefter til grund for den endelige godkendelse af konstruktionen.

Alle forlystelser på 2 dage
Til gennemgangen af Fårup Sommerland, brugte to specialister fra Teknologisk Institut to dage på at gennemgå alle forlystelser. Efter en sådan gennemgang skal kontrolattesten fremgå synligt på de enkelte forlystelser – og denne attest udleveres ikke, før alt vurderes til at være i orden.

- Tjeklisten er lang, og intet er overladt til tilfældighederne, når Teknologisk Institut sætter i gang. De gennemgår alle attraktioner i vores skønne park fra ende til anden for at sikre, at alt i parken er clearet til en ny sæson - alt fra køsystem og vogne til hele rutsjebaner skridt for skridt gennemgås sirligt, lyder det fra Tue Albrektsen, Teknisk chef i Fårup Sommerland

Målet med den tekniske gennemgang er at sikre, at forlystelserne er sikre og forsvarlige at bruge for både gæster og personale - og i Fårup Sommerland er alt nu i orden.

Teknologisk Institut er udpeget som inspektionsorgan af Den Danske Akkrediteringsfond – DANAK – og derfor bliver instituttet fra tid til anden selv tjekket af DANAK. Det sker for at sikre, at Teknologisk Institut rent faktisk også undersøger de ting, man siger, man vil undersøge – og at der er dokumentation for undersøgelserne.

Er du nysgerrig efter at se, hvordan en teknisk gennemgang foregår?
Indslaget herunder fra TVSyd viser, hvordan det gik for sig i 2015, da LEGOLAND blev synet: