Specialdesignet test påviste holdbarhed af gevind

Otto Lundgren Hejgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 51.

Test af bolt i opspænding

Specialdesignet test påviste holdbarhed af gevind

Sag: Funktionstest af specialmøtrik

Hos den rådgivende ingeniørvirksomhed BIIR har man udviklet en specialmøtrik, som bruges ved samlingen af tårnsektioner på vindmøller – i den forbindelse havde man brug for en specialdesignet test af gevindets holdbarhed.

Som rådgivende ingeniører arbejder den danske virksomhed BIIR med en lang række forskellige projekter – bl.a. til vindmølleindustrien. I den forbindelse har virksomheden udviklet en specialmøtrik – en såkaldt nut retainer - som skal bruges ved samlingen af vindmøllers tårnsektioner.

Af pladsmæssige årsager har gevindet i møtrikken ikke samme størrelse som normalt, og derfor har BIIR været i tvivl om, hvorvidt styrken på gevindet levede op til de stillede krav. Udfordringen var, at BIIR som rådgivende virksomhed havde svært ved at lave en præcis beregning på gevindet. Derfor allierede man sig med Teknologisk Institut, som har stor erfaring med sådanne funktionstests, og som råder over faciliteterne til at kunne lave et skræddersyet test-setup.

Rendering af påspændingsboltSuccesfuld test af tilspændingsmoment
På Teknologisk Institut designede man en test, som kunne undersøge om gevindet ville holde til det nødvendige tilspændingsmoment - og mere for at være på den sikre side.

- Testen blev lavet ved, at vi spændte en bolt ind i nut retaineren og gradvist øgede tilspændingsmomentet. Her startede vi med et moment på 1000 Nm og sluttede på 3000 Nm, og efter hver momentforøgelse målte vi afstanden mellem gevindtrådene, fortæller Matias Oudal Rasmussen, Forretningsleder på Teknologisk Institut og ekspert i mekaniske tests.

Da testen havde vist, at gevindet var stærkt nok, blev det samme testdesign anvendt til at vurdere gevindets levetid – det skete ved at gentage testen mange gange ved højeste belastning. Tanken er nemlig, at nut retaineren skal kunne bruges flere gange.

Sammen med konsulenterne fra Teknologisk Institut fik vi udarbejdet et test-setup, som svarede til den belastning, vi ønskede. Det var perfekt, at vi selv kunne være tilstede under testen, så der var mulighed for at lave små justeringer og ændringer til lasten undervejs. Det gav os de resultater, vi ønskede, og vi er helt trygge ved at vende tilbage, næste gang vi står i en lignende situation.

- Esben Eskerod, Chief Technology Officer, BIIR A/S

Genbrug af test-setup gav hurtigere tests
Med testrapporterne fra Teknologisk Institut havde BIIR dokumentation for, at nut retaineren kunne holde til den påkrævede tilspænding, ligesom de havde en vurdering af den forventede levetid.

Efterfølgende blev det nødvendigt at ændre materialet på nut retaineren for at forbedre ergonomien ved brugen af værktøjet, og her havde BIIR den store fordel, at det samme test-stup kunne bruges til at verificere det nye materiale – derfor var disse tests både hurtigere og billigere at gennemføre.