Stadig lavere partikelemissioner!

Jes Sig Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 20.

Stadig lavere partikelemissioner!

Teknologisk Institut har i snart 10 år afprøvet brændeovnes partikelemission efter den Norske metode NS3058/59. Metoden benytter gravimetrisk bestemmelse af partikelemissionen, ved udtagning af røggasprøve ved rumtemperatur, i en fortyndingstunnel. Derved sikrer man at resultatet også afspejler røggassens indhold af kondenserbare  bestanddele af bl.a. CH-forbindelser herunder PAH’er.

Partikelmåling

Prøverne er udført på danske og udenlandske brændeovne og pejseindsatse i forbindelse med typeprøvning og prøvning til det Nordiske Miljømærke – Svanemærket.

Der ses en tydelig faldende tendenslinie, der afspejler at ovnene bliver stadigt mere rentbrændende, med emissioner på 2-3 milligram pr. kg ifyret brænde, for de bedste ovnes vedkommende.

Udviklingen afspejler tilstedeværelsen af nationale grænseværdier i Danmark og Norge, men også Svanemærkets revision af mærkningskriterierne, med stadigt lavere emissionsgrænser. Årsagerne til at det lykkes at opnå lavere partikelemissioner, er blandt andet brændeovnsfabrikanternes  udvikling af stadigt mere forfinede luftsystemer og bedre isolerede brændkamre, hvorved en mere effektiv og renere forbrænding af røggasserne kan opnås.