Store muligheder med præcisionsteknologien
Topbilledet - figur 1: De 2.971 marker der er simuleret på Bornholm.
Tager vi udgangspunkt i en mark og kigger på overlap ved f.eks. sprøjteopgaver uden brug af autostyring og kilestyring, så opstår overlap både i enderne, mellem sprøjtespor og ved kørsel i kiler, og det er dette overlap vi med vores nye Digital Twin værktøj kan simulere.
Hele Bornholm
2.971 bornholmske marker er simuleret – i alt 26.442 ha. Gennemsnit areal: 8,9 ha.
Teknologi niveau | Overbehandlet/overlap |
Uden præcisionsteknologi | 9,1% |
EGNOS + sektion | 7.1% |
RTK | 6,4% |
RTK + sektion | 5,1% |
RTK + dyse | 3,8% |
For hele Bornholm ses en reduktion af overlap på 4% ved anvendelse af RTK-autostyring og sektionsafluk, forklarer faglig leder i Teknologisk Institut Thomas Nitschke. Men det afhænger meget af markstørrelsen og antallet af kiler på de enkelte marker.
Fordelen med dette system er at vi kan visualisere besparelsen på aktuelle marker, og dermed besvare det spørgsmål alle landmænd stiller – ”Kan det betale sig?” Reduceres der f.eks. 4% i overlap på en bedrift på 200 ha. svarer dette til 8 ha der ikke længere skal behandles, uddyber Thomas Nitschke.
Ud over besparelser ved sprøjtning, er der også besparelser på f.eks. udsæd og gødskning ved at implementere autostyring, hvor graduering og minimering af overlap giver øget udbytte og sikrer mere ensartede afgrøder på marken.
Reduktionen i overlap ved at gå fra sektionsafluk til dyseafluk på marksprøjten ligger for Bornholm på 1,3%. Det er en forholdsvis lille besparelse for en større investering, men her kan hensyn til anvendelsen ved f.eks. højværdiafgrøder og muligheden for spotsprøjtning på dyseniveau tale for en investering.
Kæmpe besparelse ved reduktion af overlap
I 2021 har Danmarks statistik1) opgjort danske landmænds brug af RTK og sektionsstyring til i alt 53% af det danske dyrkede areal på 2.633.437 ha. Hvis vi kigger på det areal der således ikke dyrkes med RTK sektionsstyring er den potentielle besparelse på næsten 50.000 ha. årligt overlap i Danmark. Hvis vi sætter denne besparelse til 2.000 kr. pr. ha. er det i alt 100 mio. kr. om året.
Hvad har vi gjort?
Hos 10 udvalgte Bornholmske landmænd har vi, i samarbejde med Bornholms Landboforening, fulgt den aktuelle sprøjtning i marken med en GPS-tracker (helt almindelig tilgængelig løbeapp) og her ses et eksempel på den aktuelle kørsel (til venstre) og Visualiseringen af samme mark (til højre):
Kigger vi på overlap på denne mark, viser visualiseringen, at der er 11,8% overlap uden RTK og sektionsstyring (til venstre) og hvis der anvendes RTK-GPS og sektionskontrol på dyseniveau reduceres overlap til 3,7% (til højre):
Flere muligheder
Visualiseringsværktøjet, der er udviklet med midler fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet, giver også mulighed for at vise den mest optimale placering af sprøjtespor, så der opnås mindst muligt overlap, og det kan desuden være en øjenåbner for landmanden i vurderingen af besværlige områder af marken, som måske med fordel kan udtages af driften, vurderer Thomas Nitschke.
1) Nyt: Fortsat vækst i præcisionslandbrug - Danmarks Statistik (dst.dk)