Succesfuldt samarbejde har ført til mere klimavenlige varmepumper

Jannie Guldmann Würtz

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 82.

Klimavenlig varmepumpe.jpg

Succesfuldt samarbejde har ført til mere klimavenlige varmepumper

I et netop afsluttet projekt støttet af Miljøstyrelsen og udført af Vesttherm, Teknologisk Institut, ebmpapst og Vonsild Consulting er det lykkedes at udvikle to nye og mere energieffektive og klimavenlige typer af varmepumper til brugsvand i private boliger. Løsningen på de mere klimavenlige varmepumper skal findes i brugen af det naturligt forekommende kølemiddel propan frem for HFC-gasser.

I de kommende år forventes der en stigning i salget af varmepumper til erstatning af særligt oliefyr i private hjem, og man forventer ligeledes en stigning i produktionen af brugsvandsvarmepumper til eksport. Selvom dette er gode nyheder for klimaet, da brugen af fossile brændstoffer sænkes, har den stigende interesse i varmepumper også nogle konsekvenser. Varmepumper indeholder nemlig små mængder af HFC-gasser som kølemiddel, som er skadelige for miljøet.

Den gode historie

Problemet med varmepumpers udledning af HFC-gasser er imidlertid blevet løst gennem projektet ”Energieffektive brugsvandsvarmepumper med naturlige kølemidler”, hvor målsætningen var at udvikle og teste to brugsvandsvarmepumper, som benytter naturlige kølemidler. Den banebrydende ændring i produktionen af varmepumper er anvendelse af kølemidlet propan (R290) frem for de miljøskadelige og traditionelle HFC-gasser. Propan er et mere energieffektivt og klimavenligt kølemiddel, da det forekommer naturligt og dermed er lettere at udvinde.

De nyudviklede varmepumper med propan som kølemiddel blev i projektet testet til at være 12 % mere energieffektive end tidligere HFC-modeller. Desuden er mængden af kølemiddel i de nye modeller minimeret betydeligt. Med projektet er nogle af de mest energieffektive varmepumper på markedet blevet udviklet, samtidig med at prisen ikke kommer til at overstige de nuværende varmepumper med HFC-gasser, og vigtigst af alt belastes miljøet mindre af varmepumper med propangas.

Joined forces

Udviklingen af de nye, energieffektive og klimavenlige varmepumper er et produkt af et succesfuldt samarbejde mellem fire virksomheder, som hver især har bidraget med forskellige kompetencer.

Vesttherm er en dansk producent af brugsvandsvarmepumper og producerer omtrent 10.000 enheder/år. I projektet har virksomheden haft til opgave at udvikle og teste de nye varmepumper, og Vesttherm er også ansvarlig for kommercialisering af produkterne og vise resultaterne til potentielle kunder. Teknologisk Institut har været projektleder på projektet, og i tæt samarbejde med Vesttherm har virksomheden været ansvarlig for kvaliteten af resultaterne og stillet testfaciliteter til rådighed. ebmpapst er en global virksomhed inden for udvikling og fremstilling af energieffektive ventilatorer og motorer og har i projektet bidraget med optimering af ventilatorer og luftflow. Vonsild Consulting arbejder med standarder og lovgivning inden for blandt andet varmepumper, og virksomheden har i projektet gennemført en grundig undersøgelse og analyse af sikkerheden i forbindelse med brug af propan (R290) som kølemiddel i varmepumperne.

Teknologisk Institut og Vesttherm har tidligere samarbejdet om et projekt, hvor det lykkedes at udvikle en af de mest energieffektive varmepumper med en COP (Coefficient Of Performance) på 3,15 på markedet. Projektet vandt ELFORSK-prisen 2015 og var startskuddet til nærværende projekt.

Kontakt

Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut

Telefon: +45 72 20 25 13

Mail: prp@teknologisk.dk

Læs slutrapporten på Miljøstyrelsens hjemmeside her.