Sweating Guarded Hotplate

Charlotte  Fischer

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 35.

Sweating Guarded Hotplate

Sweating Guarded Hotplate

Tekstillaboratoriet har i efteråret 2012 indkøbt et nyt udstyr til at måle termisk isolationsevne og vandampgennemtrængelighed. Det er en Intergrated Sweating Guarded Hotplade (SGHP) også kendt som ”hudmodellen”.

SGHP er blevet udviklet på baggrund af for mange variationer over testresultater, der ofte opstår med de nuværende testmetoder som f.eks. ”kopmetoden” i ASTM E-96. Flere og flere foretrækker SGHP, da den kan simulere varme og masseoverførsel meget præcist og betragtes derfor mere pålidelig.

Maskinen består af en varmeplade, der simulerer kroppen og vores temperatur. Varmepladen er anbragt i et stabilt kammer, hvor temperaturen og luftfugtigheden kan kontrolleres, og derved opnår det der kaldes for ”steady state” test metode.

Steady state test metoden er angivet i ISO 11092, der som nævnt er egnet til at måle både termisk isolationsevne og vanddampgennemtrængelighed af tekstiler til f.eks. beklædning. Målingerne kan udføres på tekstiler med eller uden isoleringsmaterialer, som f.eks. dun eller vat, og anvendes også til test af f.eks. dyner, soveposer eller lignende tekstilprodukter, hvor termisk komfort er aktuel. 

Indtil nu har vi på Tekstillaboratoriet målt vanddampgennemtrængeligheden efter ”kopmetoden” i ASTM-E96. Denne metode angiver resultatet af varmetransporten gennem tekstiler i gH2O/m2*24h.  Vanddampgennemtrængeligheden på SGHP måles ved at der lægges en tynd membran af cellofan på overfladen af ​​den 35°C varme varmeplade med testmaterialet anbragt ovenpå. Vand føres derefter op til varmepladen, fordamper og passerer gennem membranen som damp. Udstyret simulerer derved opvarmning af kroppen, og den damp vi udskiller. Resultatet angives i en Ret værdi (Pa*m2/W ). Når Den termiske isolationsevne skal bestemmes lægges testmaterialet også på den 35°C varme varmeplade, men uden membranen og vandtilførslen. Resultatet angives i en Rct værdi (degC*m2/W).

Fælles for Ret og Rct metoderne er, at måle den energi eller effekt kroppen behøver for at bibeholde en konstant temperatur og derved opnår termisk komfort. Hvorimod kopmetoden måler mængden af damp, der passerer gennem materialet. Målingerne på SGHP foregår under teoretisk mere realistiske betingelser og ved hjælp fra varmepladen og det stabile kammer, kan det simulere forskellige brugs- og klimasituationer som ”kopmetoden” ikke kan.