Tækkebranchen tog godt imod de nye TangTørv til stråtagsrygninger

Bodil Engberg Pallesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 81.

Tækkebranchen tog godt imod de nye TangTørv til stråtagsrygninger

Workshoppen 23. oktober 2015 med demonstration af et nyudviklet materiale til stråtage blev taget godt i mod af tækkebranchen, som mødte talstærkt op. Faktisk var det en verdenspremiere på et nyt produkt udviklet af Advance Nonwoven og AgroTech og i samarbejde med Henning Johansen, Læsø Tangbank, nemlig tangmåtter, som forventes at kunne holde i 15-20 år eller længere.

Mere end 40 personer mødte op til workshoppen fra kl. 9 om morgenen den 23. oktober, heraf mere end 25 tækkemænd. Derudover var der deltagere fra Stråtagets Kontor, studerende og lærere ved arkitektskoler, repræsentant fra Miljøstyrelsen, AgroTech m.fl.  Tækkemand Ruud Conijn fra Hemmed Tækkefirma ledte workshoppen sammen med Henning Johansens tækkefirma fra Læsø. Ruuds folk havde sat stilladser op. Der var en leben op og ned af taget, og alle gav deres besyv med, hvordan den nye mønning skulle se ud. Resultatet blev to ”varianter”, en hvor tangmåtterne blev lagt som tang-tørv på tværs af rygningen lag på lag, og en udgave, hvor en tangmåtte blev rullet ud på langs med tagrygningen, og herefter bygget op som taglagt, lag på lag.

Workshoppen foregik i Feldballe, ved Rønde og på et mere end 200 år gammelt hus, som projektleder Bodil Pallesen lagde hus til. Efter workshoppen var der rundvisning hos Advance Nonwoven, beliggende på Møllerup Gods - blot 1 km fra Feldballe - hvor produktionen af forsøgs-tangmåtterne foregår.

Der var ingen tvivl om tækkemændenes vurdering af de nye tangmåtter og TangTørv: De er velegnede til mønninger og lette at lægge på taget, og man har en tro på, at materialet tang (ålegræs) vil kunne holde i betydelig flere år end de gængse mønning-materialer som lyng og halm.

Stemning og glimt fra tække–workshoppen

Tækkedag1

Tækkedag2

Tækkedag3

Projektpartnere er: Advance Nonwoven, Læsø tangbank og Tækkefirmaet Storhavegård samt AgroTech A/S.

Læs mere

Bodil E. Pallesen, AgroTech er projektleder.

Projekt Tang-Tørv til stråtage er støttet af Miljøstyrelsen, Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP)