Teknologisk Institut halverer brugen af nyt plastikpulver på 3D-printere

Ellen M. J. Hedegaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 40.

3dprint i plast

Teknologisk Institut halverer brugen af nyt plastikpulver på 3D-printere

Publiceret den 16. februar 2022.

Reduktionen er en af flere grønne fordele ved 3D-print, som derudover tæller mere lokal produktion, mere præcise styktal og ikke mindst muligheden for mere energieffektive komponenter.

Mens verdens forbrug af plastik er støt stigende, har flere måneders arbejde og grundig test nu resulteret i, at Teknologisk Institut kan halvere brugen af nyt plastik i 3D-printprocessen på alle plastprintere. Det er et væsentligt skridt i arbejdet med at dokumentere at 3D-print er en grøn teknologi.

Hver gang en byggeplatform med plastikparter produceres i 3D-printeren, er der flere kilo overskydende plast, som kan genanvendes til det efterfølgende byggejob. Tidligere har Teknologisk Institut haft en fordeling af 50 procent genanvendt plastik fra et tidligere printjob samt 50 procent ny plastik til 3D-print af plastikkomponenter. Men efter en grundig gennemarbejdning og længere tid med test og undersøgelser er det nu blevet muligt at mindske anvendelsen af nyt plastik i printprocessen yderligere.

- Det vi er kommet frem til er, at vi i stedet kan nøjes med at fylde 25 procent nyt plastpulver på printeren, mens de resterende 75 procent er vores eget genanvendte pulver. Det betyder, at vi har halveret brugen af nyt pulver, vi anvender, fortæller Ellen Hedegaard, konsulent på Teknologisk Institut.

Stadig samme kvalitet – men et mindre plastforbrug
Selvom mængden af genanvendt plastik øges, vil det ikke have betydning for hverken printprocessen eller emnernes kvalitet: Printprocessen vil stadig foregå i et lukket loop, der udelukket består af Teknologisk Instituts eget kvalitetssikrede pulver, ligesom emnernes kvalitet fortsat vil have samme høje standard.   

- Vi har brugt mange måneders arbejde på at sikre, at kvaliteten af de printede emner er lige så god. Derfor står vi også inde for, at kvaliteten af emnerne stadig er den samme – men at der til gengæld er et mindre plastforbrug på det, lyder det fra Ellen Hedegaard.

En grønnere fremstillingsteknologi
Reduktionen af nyt plastpulver er med til yderligere at forstærke det potentiale, som 3D-print har til at hjælpe den grønne omstilling på vej – noget som er et vigtigt fokusområde på Teknologisk Institut.

- På Teknologisk Institut har vi et skarpt fokus på at dokumentere, hvorfor 3D-print er en grøn teknologi, og i hvilke tilfælde den er det – og ikke er det. Er det fx i selve fremstillingen, eller er det i højere grad i brugen af den 3D-printede komponent? Og hvad kan vi gøre, for at teknologien bliver endnu grønnere? Her er reduktionen af nyt plastpulver et væsentligt skridt i den rigtige retning, siger Jeppe Byskov, centerchef på Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut vil arbejde videre med at nedbringe mængden af nyt plastpulver yderligere, men allerede nu føjer reduktionen sig til listen over grønne fordele ved 3D-print, som bl.a. tæller mere lokal produktion, mere præcise styktal og ikke mindst muligheden for mere energieffektive komponenter.

Yderligere information

Foto udskiftet 18. februar 2022