Træning af medarbejdere indenfor fødevaresikkerhed og rengøring - IAFP Annual Meeting 2021

Gry Carl Terrell

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 13.

rengørcolourbx

Træning af medarbejdere indenfor fødevaresikkerhed og rengøring - IAFP Annual Meeting 2021

Det ville være optimalt, hvis alle omkring produktionen af fødevarer forstår, hvad fødevaresikkerhed er for en størrelse.

På den årlige konference for International Association for Food Protection (IAFP) blev der i år blandt andet talt om vigtigheden af, at alle i og omkring fødevareproduktionslinjerne har en forståelse for fødevaresikkerhed.

Robert Gravani, Professor Emeritus ved Cornell University, og en af ”the grand old men” indenfor fødevaresikkerhed understregede, at træning af medarbejdere i hele fødevaresektoren er essentielt i forhold til kontaminering, forurening og tilbagetrækninger. I USA er 6 ud af de 10 mest hyppige fødevaresikkerhedsproblemer forårsaget af mennesker, og i 2008-2009 var ca. 1/3 af alle tilbagekald relateret til rengøring, hygiejne og håndtering af fødevarer.

Det anerkendte forsknings- og rådgivningsinstitut Campden BRI har set nærmere på årsagen til fødevaresikkerhedsproblemer forårsaget af medarbejdere. Campden BRI konkluderer i deres undersøgelse, at en gængs årsag er manglende forståelse, og at denne forståelse ikke indgår i tilstrækkelig grad i medarbejdertræningen. Rådene er: Gør træningen simpel, personlig relateret og giv medarbejderen chance for at få fødevaresikkerhed ind under huden. 

 

IAFP-konferencen indeholdt også en rundbordsdiskussion med titlen ”The drive for better sanitation and food safety compliance”. En diskussion vi også har i Danmark.

Til spørgsmålet: ”Hvordan kan vi gøre det mere spændende og udfordrende at rengøre i fødevarebranchen?” blev følgende forslag fremsat:

  • Kvalitetsansvarlige roterer i rengøringsteamet for at minimere afstanden mellem, hvad de tror, der sker, og hvad rengøringspersonalet ved, der sker
  • Rengøringspersonalet skal forstå HACCP/rengøringsprogrammet - der er forskel på at skrive en HACCP og rent faktisk implementere den
  • Gør meget ud af SOP'er og få valideret de metoder, der vælges
  • Både ledelse og medarbejder skal indse vigtigheden af rengøringen og konsekvenserne, hvis den svigter
  • Rengøring i dagtimerne, kurser og mere konstruktiv feedback kan hjælpe til at fastholde medarbejdere

 

DMRI-bemærkning

Når vi ser på danske forhold, er fødevaresikkerhed netop en af Danmarks styrkepositioner. I en ny rapport udarbejdet for Food Nation udtaler 4 ud af 5 beslutningstagere på vigtige eksportmarkeder, at danske produkter har verdens bedste fødevaresikkerhed (Insight report). Det er derfor helt afgørende, at danske fødevareproducenter konstant har fokus på fødevaresikkerhed.

På nogle fødevarevirksomheder samt hos rengøringsudbydere ses en stor medarbejderomsætning, og dertil dækker medarbejdergruppen over mange forskellige nationaliteter. Træning af nye medarbejdere udgør derfor en betydelig opgave i fødevareerhvervet.

TekniClean er et eksempel på en virksomhed, der ser vigtigheden i at give deres medarbejdere et vidensfundament at stå på i dialogen med kunderne. De har været med til at udvikle et kursus for deres medarbejdere med det mål at øge medarbejdernes viden om fødevaresikkerhed.

Læs mere om TechniClean og Teknologisk Institut i historisk samarbejde

 

Kontakt os, hvis vi skal give dig og dine kolleger en øget forståelse for fødevaresikkerhed.