Udvikling, prøvning og kvalitetssikring af varmepumper til individuel opvarmning

Lasse  Søe

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 69.

Udvikling, prøvning og kvalitetssikring af varmepumper til individuel opvarmning

Efter Energistyrelsens officielle lukning af prøvestationerne i 2001 valgte Teknologisk Institut at videreføre en frivillig systemgodkendelsesordning for varmepumper. Denne ordning har med opbakning fra branchen udviklet sig positivt gennem de sidste år.

I dag omfatter ordningen mere end 100 varmepumpeanlæg fordelt på ca. 18 leverandører, og der kommer stadig nye til. I dag sælges der mere end 15.000 varmepumpeanlæg årligt i Danmark.

Når Teknologisk Institut godkender varmepumpeanlæg, vurderes produkterne på energieffektivitet, systemopbygning, komponentvalg, forventet levetid samt dokumentationsmateriale, herunder installations- og brugervejledning. Instituttet udarbejder også akkrediterede prøvningsrapporter.

Ud over systemgodkendelsesordningen driver Teknologisk Institut en ’Kvalitetssikringsordning for varmepumpeanlæg’, finansieret af Energistyrelsen. Ordningen sikrer, at producenter, leverandører og installatører kan få rådgivning om tekniske problemstillinger. Samme ordning omfatter blandt andet også deltagelse i nationalt og internationalt standardiseringsarbejde samt support i forbindelse med internationale godkendelser af danske produkter.

Siden den 1. oktober 2007 har installatørleddet i branchen også fået mulighed for at trække på Teknologisk Instituts mangeårige erfaring på området, idet Varmepumpeordningen, VPO, har valgt igen at placere deres sekretariat på Instituttet.

VPO er installatørernes kvalitetssikringsordning, som blev iværksat i 1994 med støtte fra Energistyrelsen. Ordningen har mere end 100 montører tilsluttet, og mange af de større leverandører på det danske marked kræver, at deres anlæg installeres af en VPO-montør.

Endelig står Teknologisk Institut bag hjemmesiden www.varmepumpeinfo.dk,
der henvender sig til private, energirådgivere, energiselskaber og myndigheder.