Verdens mindste metanol-brændselscelle til høreapparater filmet med neutronkamera

Christian  Kallesøe

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 70.

mikrobrændselscelle i hånden på en forsker

Verdens mindste metanol-brændselscelle til høreapparater filmet med neutronkamera

I det moderne samfund spiller bærbare energienheder en stadig voksende rolle. Den generelle tendens i markedet er øget funktionalitet, længere driftstid, mindre formfaktor og hurtigere opladning. En mulig kandidat til at imødekomme forbrugernes skærpede krav er at benytte metanolbaserede energisystemer. I disse apparater reagerer metanol med ilt under dannelse af harmløst vand og CO2.

Teknologisk Institut har i samarbejde med en dansk høreapparatsproducent udviklet verdens mindste metanoldrevne energisystem, der kan oplades på blot 20 sekunder. I så små elektroniske apparater er det dog en udfordring at holde øje med metanol og vands bevægelse inde i cellen under afladning.

En neutronanalyse repræsenterer her en af de få ikke-destruktive måder at filme væskers bevægelse live under afladning. Dette skyldes, at neutroner interagerer relativt kraftigt med hydrogen, hvilket bevirker, at områder indeholdende enten vand eller metanol vil fremstå tydeligt som mørke områder i en film optaget med et neutronkamera. Resultatet kan benyttes af virksomheden til at forbedre energisystemets effektivitet ved at optimere diffusionen af metanol og vand i fremtidige designs.

Læs mere: Materialeanalyse med røntgen og neutroner