Vesttherm har stor succes med små varmepumper med naturligt kølemiddel

Per Henrik Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 13.

Vesttherm har stor succes med små varmepumper med naturligt kølemiddel

I et nyligt afsluttet projekt har varmepumpeproducenten Vesttherm udviklet to nye typer af varmepumper til varmt brugsvand. Det nye er, at varmepumperne benytter naturlige kølemidler og er mere energieffektive sammenlignet med tilsvarende produkter med kunstige kølemidler.

I mange år har Vesttherm i Esbjerg produceret varmepumper til fremstilling af varmt vand til familiehuse. Varmepumperne tager energi fra afkastluft fra huset og afsætter denne energi som varme til brugsvand. Produkterne sørger ligeledes for en del af ventilationen af huset. Vesttherm (sammen med Teknologisk Institut) vandt ELFORSK-prisen i 2015 for dette produkt.      

Skift til naturligt kølemiddel gav øget energieffektivitet og stor opmærksomhed
Det er lykkedes at udvikle en ny generation af produkter med propan som kølemiddel. I projektet er der bygget flere prototyper og foretaget en lang række test i laboratorium, og undervejs i projektet blev det besluttet at satse på at bygge to størrelser af varmepumpen – en stor model og en lille model. Den store model skal fortsat kunne levere varmt vand til et familiehus, mens den lille model er beregnet til lejligheder og små huse. Sidstnævnte er et helt nyt produkt, som ikke tidligere har været på markedet.

Den store model er testet til at have en effektivitet (COP) på 3,52, og det er 12 % bedre end den tilsvarende HFC-model. Den lille model (med mindre kompressor) er målt til en COP på 3,20. Begge produkter er i energiklasse A+ for vandvarmere.

Vesttherm - Brugsvandspumpe

- Vi har haft enorm succes med at markedsføre begge modeller – bl.a. på verdens største VVS-masse i Frankfurt i år. Vi har allerede solgt og produceret hundredvis af den lille model, og vi forventer, at salget vil stige kraftigt i de næste år, fortæller Torben Lauridsen, direktør i Vesttherm. Han fortsætter - Vi har allerede mange aftaler med store europæiske kunder, som installerer produkterne i private hjem, og der er også allerede opstillet produkter i danske hjem.

Forventet vækst for både produktsalg og virksomhed
Det forventes, at der i 2024 kommer visse restriktioner mod at opstille el-vandvarmere, og at der derfor vil komme yderligere fokus på brugsvandsvarmepumper, som kan varme vand med mindre end en tredjedel el-energi.

- Vi har det seneste år haft en tocifret vækst, og vi forventer en fortsat vækst i de kommende år. Der kommer flere og flere medarbejdere her på fabrikken i Esbjerg, fortæller Torben Lauridsen.

Kunder skal vænne sig til brændbare kølemidler
Vesttherm har haft lidt mere besvær med at sælge den store model. Foreløbigt er der produceret et mindre antal af den store model, som indeholder 350 g propan. Hidtil har det været sådan, at når der er mere end 150 g brændbart kølemiddel, så skal man gøre noget ekstra for at gøre produktet sikkert.

Der er lavet en risikoanalyse af produktet, som fortæller, at når den installeres i et rum på 7 m2 og med mindst 2 meter til loftet, så er der ikke nogen brandrisiko. Alternativt skal der være udluftning af rummet. Det har hidtil været lidt svært at overbevise OEM-kunder om, at disse kan overbevise deres kunder om dette forhold. Derfor foretrækker de fleste kunder stadig HFC-modeller.

- De nationale og internationale miljømålsætninger og regler betyder, at vi er nødt til at vænne os til at benytte brændbare kølemidler. Vi har det allerede i husholdningskøleskabe og i professionelle køleskabe. Det vil også komme i varmepumper. Propan og andre kulbrinter er rigtig fine kølemidler med gode termodynamiske og miljømæssige egenskaber, udtaler Per Henrik Pedersen, projektleder i Køle- og Varmepumpeteknik på Teknologisk Institut.

Måske vil det hjælpe, at der kommer flere produkter med brændbare kølemidler på markedet, og at kunderne får lidt tid til at vænne sig til det.

Hidtil er der benyttet et HFC-kølemiddel til varmepumperne, men der er kommet øget fokus på at erstatte det kunstige kølemiddel med et naturligt kølemiddel, som ikke bidrager til drivhuseffekten. Derfor blev der søgt om økonomisk støtte fra MUDP – Miljøstyrelsens Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram – som bevilligede støtte til et projekt, hvor formålet var at ændre produktet til naturlige kølemidler og samtidig gøre produktet endnu mere energieffektivt. Projektmålet er blevet nået ved at anvende det brændbare og naturlige kølemiddel propan.

Teknologisk Institut indgik i projektet som projektleder og foretog beregninger og test. Derudover deltog EBM Papst (ventilatorer) og Vonsild Consulting (sikkerhed ved brug af brændbare kølemidler).