4 gode råd: Sådan lykkes du med din produktudvikling

Jacopo Leonardo Valeri

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 98.

Granola med hindbær

4 gode råd: Sådan lykkes du med din produktudvikling

Arbejder du med produktudvikling af fødevarer, eller ønsker du at komme i gang med det? Så deler produktudviklerne på Teknologisk Institut her ud af deres bedste tips.  

 

Nye fødevarer skal både kunne produceres på rette produktionsanlæg og ramme forbrugernes forventning til smag, tekstur, udseende og pris. Samtidig skal fødevarelovningen overholdes, og detailkædernes krav til fx holdbarhed og lanceringsvinduer imødekommes. 

På Teknologisk Institut oplever vi derfor ofte, at produktudviklere har brug for sparring, råd og måske endda at kunne uddelegere dele af disse elementer til en innovationspartner som Teknologisk Institut.

Vi har derfor samlet nogle af vores bedste råd til at lykkes med din produktudvikling i en lille artikelserie. Første artikel handler om systematikken i produktudviklingen.

Del din proces op i trin

En af produktudviklerne i FoodtureLab på Teknologisk Institut er Jacopo Valeri. Han er uddannet kok og fødevareteknolog. FoodtureLab er et innovationskøkken, hvor der er god plads og udstyr til at eksperimentere med fremtidens fødevarer. 

Her arbejder Jacopo dagligt på at udvikle nye fødevarer sammen med fødevarevirksomheder:

– Når jeg produktudvikler, følger jeg en helt systematisk innovationsproces.

Jeg deler den op i tre trin fra:

1) idé til 2) udviklingen af en prototype til 3) opskalering. Derfra produceres det endelige godkendte fuldskalaprodukt, forklarer Jacopo.  

Følger du disse tre trin er der en række gode råd fra Jacopo Valeri:

1. Forberedelse og systematisk arbejde 

Forberedelse med klare rammer og kravspecifikationer er nøglen til en god proces. Ofte kan et brief komme fra din kunde, en kollega, eller hvis du selv fået en idé til et nyt produkt. Jo mere udførlige kravspecifikationerne er, desto bedre kan du som produktudvikler gøre dit arbejde. Det kan være en god idé at opdele i ‘need to have’ og ‘nice to have’. Dette gælder også, hvis der produktudvikles under lidt løsere rammer.

2. Udvikl på én parameter ad gangen 

Når du begynder på selve udviklingen af produktet, kan du med fordel udvikle på én parameter af gangen, da dette giver dig værdifuld viden om, hvordan de enkelte justeringer påvirker produktet. Jeg begynder typisk med en indledende recept, hvorefter jeg planlægger den første forsøgsrække og udfører alle forsøg. Herefter vælger jeg den recept, der har givet det bedste resultat, og begynder en ny forsøgsrække med fokus på optimering af den næste parameter, og hvor den opnåede viden bruges i det videre udviklingsarbejde. 

3. Test dine produkter

For at være sikker på, at det ikke kun er dig selv som produktudvikler, der er tilfreds med prototypen, anbefaler jeg, at du måler på de vigtigste parametre. Alt efter hvad de er, kan det være en fysisk, kemisk eller sensorisk karakterisering af prototyperne. Et godt eksempel er måling af pH og vandaktivitet til fastlæggelse af holdbarheden eller en sensorisk vurdering i en fokusgruppe. Har du ikke selv adgang til alle relevante målemetoder, kan du henvende dig til laboratorierne her på Teknologisk Institut.

4. Vigtigt med en produktionsprøve

Som det sidste råd vil jeg nævne opskaleringen. Når du skal opskalere fra laboratoriet, er det vigtigt at få lavet en produktionsprøve i jeres egen fabrik eller hos en underleverandør. Ingredienser i større mængder kan reagere anderledes, når de blandes, og større produktionsmaskiner forarbejder råvarerne anderledes end i køkkenet og laboratoriet. Er det en stor og vigtig lancering, kan du med fordel teste forbrugernes accept af det nye produkt via din produktionsprøve. Er du i tvivl om, hvilken metode der er bedst, kan du få hjælp på Teknologisk Institut. 

Vil du lære mere? Så meld dig til kursus

Vil du lære mere af Jacopo og de andre produktudviklere på Teknologisk Institut, så afholder Teknologisk Institut til foråret et nyt kursus om produktudvikling i fødevareindustrien. På kurset kan du lære meget mere om både innovationsproces, fødevaresikkerhed og holdbarhed, sensoriske bedømmelse samt mærkning og lovgivning.

Læs mere og meld dig til på Teknologisk Instituts hjemmeside

Næste artikel - holdbarhed

Næste artikel i serien er om fastlæggelse og forbedring af holdbarhed i din produktudvikling.

Følg os på Linkedin Fødevarer - Teknologisk Institut, hvis du vil være sikker på at se den.