EUR3KA - Fremstilling som et servicenetværk til hurtig pandemisk reaktion

Ellen M. J. Hedegaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 40.

Corona virus i rummet over jorden

EUR3KA - Fremstilling som et servicenetværk til hurtig pandemisk reaktion

Eur3ka er en forkortelse for EUropean Vital Medical Supplies and Equipment Resilient og Reliable Repurposing Manufacturing as a Service NetworK til hurtig PAndemic Reaction, og initiativet vil omstille produktion til fremstilling af vitale medicinske forsyninger og udstyr. Desuden vil initiativet forbedre personlige kompetencer, nye industrielle værdikæder, serviceinnovation, teknologisk innovation, innovationsmetoder, procesinnovation med henblik på at bekæmpe pandemier som COVID-19.

Med støtte fra Horizon 2020 vil Eur3ka tilbyde en pålidelig og unik mulighed for kollektivt reagere på pludselige stigninger i efterspørgslen på medicinsk udstyr - på en koordineret og effektiv måde samt i en hidtil uset skala. Eur3ka-visionen bygger blandt andet på den nuværende digitale transformation og industri 4.0 indsatser, som samtidig fremskyndes.

Et tiltag, der kan observeres på tværs af brancher og landegrænser, er virksomheder som omlægger deres produktion og F&U-kapacitet til at støtte kampen mod COVID-19. For eksempel omstiller en række luksusbrands deres produktionslinjer fra at producere parfume til at fremstille håndsprit, industrielle virksomheder fremstiller ansigtsmasker, luksushoteller bliver karantænecentre, destillerier producerer desinficerende alkohol, og bilproducenter vurderer muligheden for at fremstille akut nødvendige medicinske apparater, såsom ventilatorer.

Læs mere om initiativet på www.Eur3ka.eu

Hvorfor er der behov for Eur3ka?

Nylige begivenheder har vist, at der er behov for et beredskab til medicinsk forsyning og udstyr samt hurtig omstilling af produktionen. COVID-19-pandemien spredte sig hurtigt på tværs af landegrænser og regioner og fik en enorm indflydelse på folks liv og samfundet som helhed. COVID-19 har skabt et presserende problem med mangel på kritiske forsyninger og udstyr til både sundhedssektoren og samfundet i bredere forstand.

Situationen har sat Europas produktionssystem under meget højt pres, da behovet for vitalt medicinsk udstyr er enormt og presserende, og systemet formår ikke at imødekomme behovene. Den dramatiske stigning i efterspørgslen på medicinske forsyninger (fx kirurgiske masker, beskyttelsesbriller, handsker, forklæder) samt udstyr som diagnostiske teknologier, bioteknologier etc. har betydet, at lagrene er opbrugt. Det har medført store prisstigninger og har ført til et produktionsefterslæb på 4-6 måneder i opfyldelsen af ordrer.

De tendenser, der er beskrevet af den epidemiologiske kurve, tvinger såvel vores økonomi som fremstillingsindustrien til at stå over for scenarier, der hidtil har været uforudsete: For at imødekomme stigende global efterspørgsel, vurderer WHO, at industrien skal øge produktionen med 40%, og man opfordrer regeringerne til at handle hurtigt for at øge udbuddet. Virksomheder reagerer på forskellige måder for at sikre forretningskontinuiteten, forbedre modstandsdygtigheden i deres forsyningskæde, eller på innovativ vis at genbruge deres produktionskapacitet til at generere indtægter. Mens nogle vil løse problemet på nationalt plan, er den bedste chance for succes i virkeligheden at løse problemet på global skala.

Model med forkortelser

Mission

Eur3ka's mission er at samle de nyeste F&U-resultater inden for:

  • Industri 4.0-standarder og skabere af produktionslinjer med åbne automatiseringsmoduler
  • Skabere af internationale industrielle, fælles datarum og digitale infrastrukturer
  • Global on-demand og produktion som en serviceplatform
  • Forbundne og smartere forsyningsnetværk og globale lagre til medicinsk udstyr
  • Det europæiske og globale netværk af fremstillings- og innovationstjenester samt åbne eksperimentelle faciliteter.

Ambition

Hovedambitionen med Eur3ka er at muliggøre og facilitere en global og fair adgang til:

  • En Plug & Respond (P&R) omstillingsramme for ressourcekoordinering til pandemisk kriseberedskab
  • En fælles åben, standardiseret og modulær fremstillingsreferencearkitektur
  • Digitalt suveræne tværsektorielle produktionsnetværk og kapacitet.

Partnere

24 partnere fra 11 forskellige europæiske lande har slået sig sammen for at imødekomme de krav, som COVID-19-pandemien stiller til økonomien på tværs af grænserne.

Partnerkredsen består af tolv virksomheder, tre universiteter, fem foreninger og fire organisationer, og de vil arbejde sammen i løbet af de næste to år for at forberede økonomien bedre på kravene fra pandemier som COVID-19.

De forskellige partnere bringer ekspertise inden for en lang række områder, som er vigtige for at nå Eur3kas mål. Det gælder bl.a. et solidt fundament inden for datasuverænitet, mange års erfaring fra fremstillingsindustrien, support til forskellige digitaliseringsprojekter i SMV-sektoren, viden inden for AI og robotteknologi, erfaring med videnskabelig forskning og meget mere.

Oversigt over partnere