3 fede ting du kan gøre med VBA

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Blåt billede med VBA-logo, som er centreret i midten af billedet

3 fede ting du kan gøre med VBA

4 min.

Dine muligheder i VBA er mange – og ofte flere end du tror. Det handler blot om, at du får øjnene op for dem, så du har mulighed for at tage dem i brug. I denne artikel har vi samlet 3 fede ting, som du ved hjælp af VBA kan få gavn af i dit arbejde.

Helt kort, kan VBA, også kaldt Visual Basic for Applications, beskrives som et programmeringssprog, der er designet på en enkel måde, så personer uden særlig erfaring nemt kan lære at bruge det. Med programmeringssproget får du mulighed for at håndtere store mængder af data, uden du mister overblikket.

Hvad enten du overvejer at starte med at implementere VBA i dit arbejde, eller du allerede bruger det, har vi herunder samlet 3 fede ting, som du kan gøre med VBA: 

Automatisér dine repetitive opgaver i Excel 

Har du lyst til at automatisere nogle af de kedelige opgaver i Excel, som du alligevel bliver ved med at gentage? Så kan du ved hjælp af VBA bruge makrooptageren, hvor du indspiller en makro. Når du indspiller en makro, springer du nemlig alle de gentagende kliks  over, og det kan potentielt spare dig for en masse arbejdstimer. 

I Excel har man ofte at gøre med store mængder af data. For at undgå at bruge lang tid på at finde bestemte data, kan du ved hjælp af VBA, automatisere din filtrering af data. Det kan fx være, at du skal finde en bestemt værdi blandt din mængde data, så kan du bruge VBA til at filtrere en kolonne fra laveste til højeste værdi eller omvendt. 
 
Det kan også være, at du skal kontrollere, om der er forkerte data i dine regneark. For at kontrollere dette og komme frem til mere præcise resultater, kan du også bruge programmeringsværktøjet, VBA. Det gør, at du nemt og hurtigt kan finde frem til, hvor der er problemer i arket, der skal håndteres. 

Kan bruges i flere programmer, end du ved 

Vidste du, at du kan bruge VBA i andre programmer udover Microsoft Excel? Det er nemlig ikke alle, der er bevidste om det, og det kan begrænse brugere i at kunne udnytte programmeringssproget til fulde.
Du kan bruge VBA-programmering i resten af Office-pakken og til en masse generelle opgaver i Windows.

Office-pakken består blandt andet af Word, Outlook og PowerPoint – og også i disse programmer kan du få stor gavn af programmeringssproget. Du har højst sandsynligt en lang række af opgaver, du skal gentage og her er VBA perfekt at anvende, hvad enten du bruger Word, Outlook, Power Point eller nogle af de andre programmer.

Eksempelvis kan du automatisere b.la. dine layouts i din PowerPoints, formatering af din tekst i Word eller standardmails i Outlook. På den måde undgår du at bruge unødvendig tid og ressourcer på gentagende opgaver. 

Styrket interaktion mellem brugergrænseflade og bruger

Med VBA kan du skabe en brugergrænseflade, der understøtter brugerens behov. VBA giver dig mulighed for at lave en form for brugerinterface, så du kan oprette dialogbokse.

Helt konkret bliver du gennem dialogboksene spurgt ind til en række informationer og data, som du skal indtaste for, at kommandoen kan gennemføres i programmet. Det har den fordel, at det styrker brugerinteraktionen, så dit arbejde i fx Excel bliver mere effektivt. 

Vil du vide mere?

På Teknologisk Institut tilbyder vi kurser inden for VBA-programmering, som du kan deltage på, hvad enten du er helt ny i gamet eller har lidt mere erfaring og viden end de fleste.