5 tegn på følelsesmæssig intelligens

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Følelsesmæssigt intelligente mennesker har en evne til at regulere dem selv, lede andre mennesker og opnå succes. Flere undersøgelser viser, at der er en stærk sammenhæng mellem følelsesmæssig intelligens og en succesfuld karriere.

5 tegn på følelsesmæssig intelligens

3 min.

Følelsesmæssigt intelligente mennesker har en evne til at regulere sig selv, lede andre mennesker og opnå succes. Flere undersøgelser* viser, at der er en stærk sammenhæng mellem følelsesmæssig intelligens og en succesfuld karriere.

Ikke alle er født med det, men i modsætning til IQ, kan følelsesmæssig intelligens tilegnes og forbedres ved hjælp af træning. Så hvordan ved vi, om andre mennesker besidder det eller ej?

Du får her fem tegn på at mennesker er følelsesmæssige intelligente:

1. De håndterer kritik uden benægtelse, skyld, undskyldninger eller angst

Et af pejlemærkerne ved en høj følelsesmæssig intelligens er selvindsigt. Selvindsigt er en dyb forståelse af, hvad der trigger os; hvad irriterer os, gør os lykkelige, borer og interesserer os. Det betyder, at vi er i stand til at vurdere os selv og vores egne fejl ud fra et ærligt og klart perspektiv. Det betyder, at når følelsesmæssigt intelligente mennesker laver fejl og bliver kritiseret for disse, sendes de ikke ud i en følelsesmæssig modvind.

Ikke alle med høj følelsesmæssig intelligens reagerer ens på kritik. Nogle mennesker kan eksempelvis være mere empatiske end andre. Uanset den eksakte natur, så reagerer følelsesmæssigt intelligente mennesker ikke ved at benægte, give andre skylden, kommer med dårlige undskyldninger eller ved at bryde ud i et angstanfald.

2. De er fordomsfri

En høj grad af selvindsigt tillader følelsesmæssigt intelligente mennesker at lytte til en situation uden at fordømme den. De afviser ikke automatisk idéer, bare fordi de er anderledes fra deres egne. Dette gør dem ofte til en person, som andre opsøger, hvis der er problemer, udfordringer eller når de blot har brug for en sympatisk lytter.
Du ser dem ikke chit-chatte dagen lang eller tolerere negative personligheder, men de har en evne til at hjælpe andre ved hurtigt at sætte tingene i det rigtige perspektiv.
 


3. De er gode til at lytte

At være god til at lytte kræver en veludviklet lytte-teknik, som sier fakta fra antagelserne og fortolkninger. Følelsesmæssigt intelligente mennesker kan identificere de følelser, som lukker ned for deres evne til at lytte. De har udarbejdet en evne til at adskille sig fra disse følelser, så de er i stand til at forblive åbne og lytte til, hvad der bliver sagt.

4. De pakker ikke tingene ind

Følelsesmæssig intelligens kræver, at du kan genkende følelser i andre mennesker, men det betyder ikke, at de ikke er i stand til at fortælle sandheden, eller at de forsøger at skåne dig fra sandheden. Følelsesmæssigt intelligente mennesker ved, hvor vigtigt det kan være, at en barsk besked eller budskab bliver hørt.

Test din EQ

Test dig selv: Hvor høj er din EQ?


5. De undskylder når de tager fejl

Mennesker med en høj følelsesmæssig intelligens spilder ikke værdifuld tid på at bevise, at de har ret, når de indser, at de tager fejl. I stedet for at lede efter undskyldninger, tilbyder de deres undskyldning, så de let kan komme tilbage på sporet.

 

Vil du vide mere?

Der findes mange indikatorer for, at en person har en høj følelsesmæssig intelligens. Men disse fem ovenstående kan bruges som en lille test i hverdagen. De kan hurtigt hjælpe dig med at vurdere, hvorvidt en pågældende person er følelsesmæssig intelligent eller ej.


Kilder:

*Skills for Social Progress', OECD