Er du særligt sensitiv?

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Artikel om at være særligt sensitiv

Er du særligt sensitiv?

5 min.

Har du oplevelsen af, at du mærker, tænker og føler mere end de fleste? Kender du til behovet for at trække dig tilbage, fordi du er fyldt og træt eller ligefrem udmattet? Så er du muligvis blandt de cirka 20% af befolkningen, som har det særligt sensitive personlighedstræk.

Særligt sensitiv – kort fortalt

Som særligt sensitiv er man født med et ekstra modtageligt nervesystem. Det er genetisk bestemt, og kan gives videre fra forældre til børn. Hos den særligt sensitive registreres og bearbejdes de ekstra mange sanseindtryk med større dybde og flere nuancer. Dermed stimuleres den sensitive både af de udefra kommende sanseindtryk, men også af de indefra kommende stimuli i form af tanker og følelser i overflod. Det særligt sensitive menneske kan let blive overstimuleret, og er belastningen for hyppig eller langvarig, vil det påvirke livskvaliteten, arbejdsevnen og i sidste instans også helbredet.

Sensitiviteten tager sig forskelligt ud, når man er hhv. introvert og ekstrovert, og personens øvrige personlighedstræk vil også influere på, hvordan sensitiviteten opleves og kommer til udtryk. Derudover kan man opleve at være særligt sensitiv på nogle områder uden at være det på andre, og tilmed være det i større eller mindre grad. Derfor giver det mening at tale om en personlig profil, som kun den sensitive selv har nøglen til.

Med tilføring af viden og den rette sparring, kan man som særligt sensitiv øge sin livskvalitet og robusthed.

Viden og værktøjer kan gøre dig mere robust

Det særligt sensitive personlighedstræk er ikke en diagnose. Der er i udgangspunktet ingen grund til hverken at forherlige eller problematisere det. Men det er til gengæld utrolig vigtigt, at man som særligt sensitiv forholder sig til det, så man kan forstå sig selv og derigennem lære at passe på sig selv. Det ansvar har man ikke mindst over for sig selv, men jo også over for de mennesker, som er afhængige af en, såsom arbejdspladsen og familien.

Der er overordnet fem ting, som er vigtigt at finde ud af:

  1. Hvilke områder er du sensitiv på?
  2. Hvordan mærker du dine indre tegn på overstimulering i tide?
  3. Hvad tager din energi?
  4. Hvad giver dig energi og lader dig op igen?
  5. Hvor har du brug for at sætte ind?

Når du kender svarene på disse spørgsmål, har du væsentligt forøget dine forudsætninger for at passe på dig selv. For med indsigt i netop din personlige profil som særligt sensitiv, kan du mere bevidst strukturere din
hverdag og skabe den ramme, som du bedst lever dit liv i.

Er du overstimuleret? Så prøv følgende:

  1. Ret dit fokus indad og mærk efter, hvad der fylder for dig lige nu. Anerkend dig selv og dit behov. Tag ansvar for at få reduceret påvirkningen.
  2. Fjern dig fra det, der generer dig, eller bed andre om at tage hensyn, hvis ikke du kan fjerne dig. Tag en pause, hvis du er træt. Tag noget at drikke, hvis du er tørstig. Tag en trøje på, hvis du er blevet kold osv. Lad nu være med at udskyde det længere! 
  3. Stop op i det du laver, og lyt til dine tanker. Er det noget, som du kan gøre noget ved? Beslut dig for en handling, og beslut dig for hvornår du vil gøre det. Giv dig selv fri for at tænke yderligere på det indtil da. Hvis du ikke kan handle på dine tanker og følelser, må du give dem et afgrænset tidsrum, fx den tid du kører til/fra arbejde. Resten af tiden giver du dig selv fri ved at vælge at dyrke andre tanker, som er mere positive for dig. Træn din evne til at styre dit fokus fx gennem meditation.
  4. Prøve at skelne mellem hvad der hører til dig, og hvad der hører til andre, når tankerne kredser omkring behov, stemninger, meninger. Det er ikke dit ansvar at reagere på alt, hvad du mærker, bare fordi du har evnen til at mærke det! Tag et valg: Vil du gå ind i det? Ellers lad det ligge og giv slip på de bekymrede tanker og følelser ved at fokusere på det positive og alt det, som du ved lader dig op.
  5. Tag en snak med din nærmeste leder, hvis du fx har brug for at få tilpasset noget i dit arbejde og arbejdsvilkår, eller hvis du fx har brug for støtte til at håndtere en konflikt eller problemstilling. Bemærk, det er ikke altid en god idé at henvise til din sensitivitet, da den kan blive betragtet som et påskud. I stedet har du, ligesom alle andre mennesker, ret til at give udtryk for dine behov – også selvom andre måske ikke har de samme behov. Vær saglig og løsningsfokuseret og kom meget gerne med egne forslag.

Test dig selv! Er du særlig sensitiv?

Test dig selv: Er du særlig sensitiv?


Få nye redskaber til at håndtere din sensitivitet gennem et kursus

Kig dig omkring! Du er ikke alene om at være særligt sensitiv. Selvom man agerer robust, behøver det ikke at føles sådan indeni. Begrebet ’robusthed’ er ofte i fokus, når HR efterspørger kurser. Man ønsker robusthed, fordi det frygtede alternativ er medarbejdere som fungerer dårligt og bliver syge med stress. Faktum er, at en ansvarlig og proaktiv medarbejder, som ønsker et kursus for at finde sin styrke, er en medarbejder mindre i rækken af potentielle sygemeldinger. Det handler jo blot om at få tilbuddet i tide, så medarbejder og leder sammen kan finde de rette løsninger.

Kilde: Artiklen er skrevet af erhverspsykolog Dorte Adamsen.