Få 10 tips til at øge dit mentale velvære

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Positiv psykologi er - kort fortalt - videnskaben om, hvordan mennesker trives og præsterer optimalt. Det handler om, at skabe øget kvalitet og effektivitet, samtidig med at arbejdsglæden og motivation styrkes.

Få 10 tips til at øge dit mentale velvære

7 min.

Positiv psykologi er - kort fortalt - videnskaben om, hvordan mennesker trives og præsterer optimalt. Det handler om at skabe øget kvalitet og effektivitet, samtidig med at arbejdsglæden og motivation styrkes.

Få 10 tips til at øge dit mentale velvære

1. Vær taknemlig

Der er mange måder at være taknemlig på; man kan fx finde et stykke papir frem og skrive alle de ting ned, som man er taknemmelig for. En af positiv psykologis klassikere er øvelsen, hvor man skriver tre ting ned hver dag, som har gjort en glad. Man kan også skrive et brev til en person, som man er taknemmelig for at have i sit liv, og endelig kan man øve sig i at være bedre til at takke dem, der beriger en.

2. Oplev mere kærlighed

Forfatteren Barbara Friedrickson giver i bogen ”Love 2.0” en biologisk forklaring på kærlighed. Hun beskriver kærlighed som en række ”mikromomenter af kærlighed”. Det er kortvarige øjeblikke af varme og samhørighed. Og disse øjeblikke kan forklares biologisk og giver anledning til psykologisk vækst, styrkede relationer, øget modstandskraft, større effektivitet - og øjeblikkene ophæver grænserne mellem dig og mig.

Den gode nyhed er, at kærlighedsøjeblikkene ikke er begrænsede til oplevelser med kæresten eller få udvalgte, men er en konstant mulighed mennesker imellem. Og det er antallet af mikromomenter, der gør en forskel – ikke hvorfra de er opstået, og derfor ikke nødvendigvis bundet til enkeltpersoner. Mikomomenterne opstår hvor to mennesker deler positive følelser, går i synkronisitet ved fx at have øjenkontakt, og hvor begge vil hinanden det godt.

3. Søvn

Søvn har stor indflydelse på vores humør. Det er ikke kun væsentligt i forhold til vores krops genoprettelse, det er også vigtigt for reduceringen af negative tanker. Søvnmanglen rammer nemlig hårdere den del af hjernen, hvor vores positive minder sidder, end den rammer den del af hjernen, hvor vores negative stimuli produceres.
 


4. Hjælp andre

Fokus på andres glæde kan også hjælpe din glæde på vej. En af de ting, som er med til at øge ens glæde mest, er at gøre en god gerning for andre. Denne tendens viser sig også, når vi køber oplevelser til andre i stedet for at købe ting som sko, tøj og andre remedier til os selv. Vores glædes øges altså også, når vi giver andre gode oplevelser i form af fx gaver.

5. Brug tiden sammen med dem, du holder af

Nære relationer er essentielle for vores generelle glæde. Mange drømmer om at vinde den helt store gevinst i Lotto, men faktisk viser undersøgelser, at gode relationer er langt vigtigere for vores lykke end selv meget store ændringer i indkomst.

6. Motion

Vi har hørt det mange gange før, men motion gør en forskel for vores humør. Motion udløser proteiner og endorfiner, som er med til at skabe og øge vores lykkefølelse. En undersøgelse af behandling af depressive patienter viste, at den gruppe, hvor motion også var en del af behandlingen, havde langt mindre risiko for tilbagefald end de to grupper, som ikke motionerede. Men det er ikke kun folk med depression, som kan have glæde af motion. Studier viser også, at motion kan være med til at ændre vores syn på os selv og vores krop. Selvom om vi ikke taber os, får vi det alligevel bedre med vores krop og os selv.

7. Smil

Det kan måske lyde banalt, men det at smile kan øge din glæde betydeligt. Et falsk smil er dog ikke meget værd. Men hvis du øver dig i at smile ved at tænke på situationer, mennesker og oplevelser, der gør dig glad, så vil det øge din glæde. Du skal altså mene det, når du smiler. Det er ikke bare hokus pokus; undersøgelser viser, at dét at smile rent faktisk kan gå ind og forbedre din fleksibilitet og din evne til at tænke helhedsorienteret.

WHO-5

Test dig selv: Trives du?


8. Del andres glæde

Dét at dele andres glæde konstruktivt og aktivt giver stærkere relationer. En enkel øvelse er, at når en person fortæller dig om en oplevelse vedkommende oplever som positiv, så skal du:

  • respondere konstruktivt; del vedkommendes glæde UDEN at du kommer malurt i bægeret. Eks.: Hvis din kollega er glad for et nyt projekt, så del glæden ved at spørge ind til, hvad vedkommende oplever som det mest spændende ved projektet – men lad være med at komme med velmente råd a la ”pas nu på, at du ikke bider over for meget. Jeg ville få stress, hvis det var mig. Jeg siger det bare…”.
  • være aktiv i din respons; altså livlig, energifuld, søg øjenkontakt osv. Fremfor at kigge ind i skærmen og distræt sige ”johh ja – det lyder spændende. Er der mere kaffe…?

9. Meditation

Meditation er blevet et buzzword inden for stresshåndtering og forbedring af trivsel, og det er heller ikke uden grund. Et forsøg hvor man skannede 16 mennesker før og efter et meditationskursus, viste at områder med medfølelse og selvindsigt, steg mens stress blev reduceret. På den måde bliver man altså mere rolig, hvilket er med til at øge ens glæde.

10. Brug dine styrker

Det er vigtigt, at man i hverdagen gør det, man er bedst til. Adskillige undersøgelser har vist, at hvis man er klar over, hvad ens styrker er og formår at bruge dem i hverdagen både på jobbet og derhjemme, så er sandsynligheden for, at man har det godt generelt og med sig selv højere. Samtidig vil ens fysiske og psykiske tilstand også være bedre.

Kilde: De ti gode råd er skrevet af Henrik Leslye, Erhvervspsykolog, cand.psych., certificeret Business Coach (CCA) og certificeret i bl.a. JTITest og Talentprofilen.

Vil du vide mere? 

Du kan lære mere om emnet og møde Henrik på vores kurser: