Forandringsledelse er afgørende for at skabe ønskede forandringer og realisere gevinster

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

cha

Forandringsledelse er afgørende for at skabe ønskede forandringer og realisere gevinster

5 min.

Der sker hele tiden mange forandringer i virksomheder, organisationer og samfund - og meget tyder på, at der kommer endnu flere forandringer end tidligere. Konkurrencen stiger mellem virksomheder, og der skal hele tiden optimeres.

Verdensomspændende kriser kan opstå f.eks. pga. COVID-19 eller klimaforandringer, hvilket resulterer i forandringer eksempelvis i organisationer. Derfor organiserer mange virksomheder ofte de tiltag, som skal til for at håndtere forandringerne i projekter eller store programmer med underlæggende projekter.

Denne organisering kan skabe klarhed over de leverancer (outputs), som skal til for at skabe forandringerne (resultater), og som kan føre til det ønskede udbytte (Benefit). En sådan organisering sikrer fokus på discipliner som udbytte- og omkostningsanalyser (cost-benefit), planlægning og fremdriftsstyring.

Men udfordringen ved et ensidigt fokus på ovenstående tilgang er, at der ikke etableres et tilstrækkeligt fokus på det menneskelige aspekt, som meget ofte er helt afgørende for, at resultater kan opnås og udbytte realiseres. Forandringsledelse – på engelsk Change Management – har til gengæld fokus på netop denne menneskelige faktor. Inden for forandringsledelse er der fokus på områder som forandringsparathed, viden, forståelse, evne og færdigheder. Områder som er afgørende, hvis man skal etablere eller ændre en adfærd.

Et eksempel på denne tilgang, kunne være håndtering af COVID-19 i Danmark. Først må man blive klar over, hvad man vil opnå - hvilket kunne være et lavt dødstal og dermed bl.a. lave smittetal (udbytte). Så må man blive tydelig omkring, hvad det vil kræve i forhold til bl.a. brug af værnemidler, fysisk organisering (bl.a. afstand), teststrategi, opsporing og isolation (resultater). Herefter er det nødvendigt at definere meget specifikt, hvordan dette skal foregå og hvilken specifik, realistisk og målbar adfærd der skal etableres, for at dette kan realiseres.

Dette kan så gøre det muligt at specificere den nødvendige evne, viden og forståelse, som kan understøtte adfærden. Der er bl.a. tale om analyse af interessenter, som bliver påvirket og hvor hårdt de bliver påvirket, om kulturens betydning for realisering af forandringen og om forandringsparathed. Ovenstående muliggør således helt centrale inputs til overordnet planlægning af tiltag og organisering. Forandringsledelse består således af en række discipliner, som bidrager afgørende til at skabe effektive og blivende forandringer, hvilket forøger realiseringen af det ønskede udbytte.

Lyt til vores podcast om Forandringsledelse

Afgørende faktorer

For at kunne understøtte en effektiv tilgang til forandringsledelse, er der nogle afgørende faktorer, som skal være på plads. Her er nævnt et par af de vigtigste:

  • Ledelse på alle niveauer skal træffe beslutninger
  • Være tydelige
  • Gøre det de lover at gøre.

Virksomheden eller organisationen skal opnå en vis modenhed inden for forandringsledelse, hvilket fremmer den generelle forandringsparathed blandt interessenter (dem der skal ændre f.eks. adfærd). Så skal der også være erfarne og kompetente roller og funktioner (Change Managers og Change Agents), som kan understøtte forandringsledelse sammen med lederne. Kompetence skabes i høj grad ved at supplere sin øvrige erfaring og viden med mere formel kompetenceudvikling. Kurserne Change Management Foundation og Change Management Practitioner fra APMG™ er et afgørende bud på at sikre en sådan kompetenceudvikling. Certificeringerne bygger på i hundredvis af globale change managers opsamlede viden og erfaring for, hvad der virker inden for forandringsledelse.

Disse change managers kommer fra det globale netværk Change Management Institute, som arbejder tæt sammen med virksomheden APMG. Kurserne giver en grundig teoretisk indføring i den afgørende viden (Body of knowledge) inden for forandringsledelse. Når certificeringskurserne tages hos Teknologisk Institut, vil der samtidig være fokus på case baserede drøftelser og omsætning til praktisk anvendelse, understøttet af værktøjer som kursisterne efter kurset frit kan tage i anvendelse.

“APMG International are delighted to have accredited the Danish Technological Institute to deliver Change Management Foundation and Practitioner training and certifications. In these turbulent times helping individuals, teams and organisations transform and change is even more relevant than before.

Our accreditation assesses the quality of the training provider, the trainer and the training material being used for the course delivery so, by choosing an APMG accredited organisation, you can be sure that you will receive a high quality training experience backed up by independent professionally recognised certifications.” Nick Houlton, COO APMG International

Forandringsledelse er vejen til bedre resultater og realisering af udbytte. Og forandringsledelse kræver ansvarlige og bemyndigede roller, som er professionelle og kompetente.

Vil du vide mere om forandringsledelse og change management? 

*Denne artikel er skrevet af Thomas Essendrop, Teknologisk Institut