Hvad er projektledelse | Gode råd til projektledelse

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

37515 - Projektledelse

Hvad er projektledelse | Gode råd til projektledelse

8 min.

Projektledelse er kunsten at styre et projekt mod et mål. I projektledelse ligger ansvaret for at planlægge, budgettere, organisere og styre projektforløbet - og specielt opgaven med at lede projektet frem mod målet er centralt i projektledelse.

Det lyder måske let, men dig der før har arbejdet som projektleder, eller blot som projektdeltager, ved at det er alt andet end let. Uforudsete problemstillinger opstår løbende, og som projektleder skal du kunne omstille dig til disse forandringer, og stadig sikre at projektet kommer godt i mål.



Inden for projektledelse findes et utal at forskellige fremgangsmåder/projektmodeller, fx:

Hver fremgangsmåde har sine fordele og ulemper. Er projektet forudsigeligt (hvilket nogen vil argumentere, at projekter aldrig er) kan klassiske vandfaldsmodeller anvendes. Er projektet mere uforudsigeligt og uigennemskueligt kan såkaldte agile projektmodeller anvendes.

Værktøjer til projektledelse

Uanset hvilken fremgangsmåde du foretrækker at anvende i projekter, er der en række faser, der går igen i de fleste fremgangsmåder inden for projektledelse:

1. Opstart

  • Business Case
  • Fastsættelse af mål
  • Kravspecifikation

2. Planlægning

  • Estimering/økonomistyring
  • Risikovurdering

3. Eksekvering

  • Ledelse
  • Test
  • Overvågning
  • Kvalitetsstyring

4. Afslutning

  • Evaluering

 


Grundet de menneskelige dynamikker i projektteams, er kravene til projektlederens ledelsesadfærd store. Først og fremmest skal man naturligvis kunne lede sit projektteam gennem projektet. Ikke nødvendigvis en let ledelsesopgave, fordi projektlederen ofte er uformel leder, uden den ballast som formelt ledelsesansvar giver. Deltagerne i teamet skal måske arbejde i projektet parallelt med deres opgaver i drift-organisationen, og gruppen er ofte tværorganisatorisk sammensat. Folk, der ikke kender hinanden eller ikke er vant til at arbejde sammen, men som nu sammen skal løse komplekse problemstillinger med tidspres og begrænsede ressourcer.

Ud over at lede selve teamet skal projektlederen også lede interessenter uden for projektteamet. Transformationer i organisationer vil ofte påvirke hele organisationen – også dem, som ikke deltager i selve projektet. Det er ikke alle disse interessenter, som bifalder eller prioriterer disse forandringer i deres hverdag.

37515 - GIF

Afslutning

Som afslutning på et projekt er det altid vigtigt at evaluere både projektets proces og resultater. Er der fx noget man kan gøre anderledes til næste gang? Hvilke erfaringer har man gjort sig, så man kan gøre det endnu bedre en anden gang? Osv.
 


 

Vil du vide mere?

Teknologisk Institut er en af Danmarks største udbydere af kurser for projektledere. Vores kurser dækker både generel projektledelse, IT-projektledelse som f.eks. PRINCE2®, Scrum og andre specialiserede områder som projektledelse inden for byggeriet.