Hvad er VBA-programmering?

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Blåt billede med VBA-logo, som er centreret i midten af billedet

Hvad er VBA-programmering?

5 min.

Det kan være, at du skal lave beregninger eller automatisere opgaver i Excel, standardisere din formatering af tekster i Word eller lave interaktive præsentationer i PowerPoint. Afhængig af hvilken opgave, du sidder med, kan du skræddersy din programmering i Microsoft Office-programmerne. I denne artikel bliver du introduceret til programmeringssproget VBA, og du får indblik i hvilke kvaliteter, programmet kan tilbyde dig i dit daglige arbejde.

Visual Basic for Applications – i daglig tale forkortet til VBA – er et programmeringssprog udviklet af Microsoft. Det bruges til at automatisere opgaver i Microsoft Office-applikationer som Excel, Word, Outlook og Access.

Spar tid og minimér manuelle fejl

Ved hjælp af programmering i VBA skriver du en kode, der kan automatisere de opgaver, du laver i Microsoft Office-programmerne. Det er især en stor fordel, når det handler om de opgaver, du laver rutinemæssigt, eller opgaver der kræver avancerede beregninger. Med VBA kan du slippe for at skulle indtaste det hele igen og igen, og i stedet blot lave en kode, der får programmet til at gøre det selv.

Det hjælper dig med at frigive ekstra tid, og du kan også være sikker på, at opgaven bliver udført på præcis samme måde, som den gjorde forrige gang. Udførelsen af opgaverne bliver derfor mere ensartet, fordi du har programmet den til at gøre det på én bestemt måde.

Skræddery til dine behov

Det kan lyde avanceret at skrive koder og programmere i de forskellige Microsoft Office-programmer. Det behøver det dog ikke at være med VBA, som er designet til, at du nemt kan anvende det i praksis – også selvom du ikke har meget erfaring med programmering.

Sammenlignet med andre programmeringssprog kan du med VBA håndtere store mængder af data på en enkel og effektiv måde.

Det kan være tungt at arbejde i Microsoft Office-programmerne, når du manuelt skal sortere i store regneark eller færdiggøre endnu en rutineopgave i Word. Med VBA-programmering kan du komme ud over dette problem og endda spare dyrebar tid, fordi du slipper for at lave manuelle indtastninger. Det skyldes, at programmet hjælper dig med at automatisere dine opgaver eller funktioner, når du arbejder i de forskellige Microsoft Office-programmer, såsom Excel, PowerPoint og Word.

Hvad er VBA?

VBA er et procedure-orienteret sprog, hvilket betyder, at det er struktureret omkring procedurer. Det er indlejret i de fleste Microsoft Office-applikationer og gør det muligt at automatisere opgaver, manipulere brugergrænseflader og udvide funktionaliteten af Office-programmer.

Det er nemmere, end du tror

Det kan lyde avanceret at skrive koder og programmere i de forskellige Microsoft Office-programmer. Det behøver det dog ikke at være med VBA, som er designet til, at du nemt kan anvende det i praksis – også selvom din erfaring med programmering er lille.

Sammenlignet med andre programmeringssprog, kan du med VBA håndtere store mængder af data på en enkel og effektiv måde.

Historien bag VBA

VBA blev introduceret i begyndelsen af 1990’erne som en del af Microsofts Office-pakke. Formålet med VBA var at gøre det nemt for Microsoft-brugere at skræddersy deres Office-applikationer og automatisere gentagne opgaver uden at besidde store programmeringsevner.

 


De grundlæggende koncepter i VBA

Det er nødvendigt at kende til de nedenstående 4 grundlæggende koncepter i VBA for at kunne programmere.

1. Makroer:

En makro er en sekvens af instruktioner, der kan automatisere gentagne opgaver. I Excel kan en makro bruges til at formatere data, beregne værdier eller generere rapporter. Når du indspiller en makro af de ønskede handlinger, kan VBA herefter generere koden automatisk, og det kræver derfor ikke nogen programmeringserfaring. Efterfølgende kan du springe de gentagne kliks over, og det kan potentielt spare dig for en masse arbejdstimer.

2. Moduler:

I VBA er en samling af makroer og funktioner organiseret i moduler. Et modul kan sammenlignes med et kapitel i en bog, hvor hver makro er en del af kapitlet. Det gør det lettere at holde styr på og vedligeholde koden.

3. Variabler og datatyper

Som i andre programmeringssprog bruges variabler i VBA til at gemme data. Hver variabel har en datatype, som bestemmer, hvilken slags data den kan indeholde. Eksempler på datatyper:

Integer: hele tal

Double: flydende tal

String: tekststrenge

Boolean: sand/falsk værdier

4. Kontrolstrukturer

VBA understøtter flere kontrolstrukturer, der bruges til at styre flowet af koden. De mest forekommende er:

If… then… else: bruges til at udføre kode baseret på betingelser.

For… next: bruges til at gentage en kode et bestemt antal gange.

While… wend: bruges til at gentage en kode, så længe betingelsen er sand.

Næste skridt i din karriere?

Der findes flere gode grunde til, hvorfor det er en god idé at forbedre dine kompetencer i VBA-programmering. Mange virksomheder efterspørger medarbejdere med disse kompetencer, og du vil derfor åbne op for nye karrieremuligheder og stå stærkere til f.eks. lønforhandling, eller hvis du en dag skal skifte job. 

Så hvis du er på udkig efter at blive en attraktiv ressource på arbejdsmarkedet og effektivere dit arbejde, så er det en oplagt mulighed at rette synet mod VBA-programmering.


Vil du vide mere?

Er du interesseret i at opbygge eller videreudvikle dine kompetencer i VBA-programmering, så tilbyder Teknologisk Institut kurser på forskellige niveauer. Find det kursus, der passer bedst til dit behov herunder: