Hvorfor er IT-forretningsudvikling vigtigt (og værd at prioritere)?

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Hvad kendetegner den gode IT-forretningsudvikling, og hvorfor er den vigtig?

Hvorfor er IT-forretningsudvikling vigtigt (og værd at prioritere)?

5 min.

I dag er forretningsudvikling i høj grad forankret i det agile og digitale, hvor IT fylder mere og mere. Men hvad kendetegner den gode IT-forretningsudvikling, og hvorfor er den vigtig? Vi har talt med Peter Bjerregaard, IT Governance Officer og underviser på Teknologisk Institut, om emnet. 

Hvad er (god) forretningsudvikling?

Forretningsudvikling er en videreudvikling af virksomhedens eksisterende forretning, der inkluderer alt fra idé, planlægning og implementering. Men hvad kendetegner god forretningsudvikling i dag?

”Skruer man tiden tilbage, handlede forretningsudvikling om at effektivisere. Om at understøtte og optimere nogle interne processer og gøre dem mere effektive. I dag er det langt mere end det. Organisationers omstillingsevne og agilitet er blevet en vigtig konkurrenceparameter”.

Det fortæller Peter Bjerregaard, der er underviser på Teknologisk Institut og har mange års erfaring med at arbejde i feltet mellem IT og organisation. Han arbejder i dag som IT Governance Officer hos Nordea.

Skal hurtigt kunne tilpasse sig nye virkeligheder

At agilitet og omstillingsparathed er blevet to vigtige succesfaktorer i forretningsudviklingen udspringer i høj grad af den digitale bølge og internettets udbredelse. Nødvendigheden i at være smidig, og hurtigt at kunne tilpasse sig nye situationer, er stigende. 

Corona er et godt eksempel på, hvordan omstillingsparate virksomheder har tilpasset sig en ny virkelighed på utroligt kort tid og med stor succes. Så hurtigt og omsiggribende går det gudskelov sjældent, men der skabes konstant nye udfordringer, der udspringer af digitaliseringen: 

"Kundernes forventning er noget andet i dag. Vi forventer at kunne være på 24-7. Der er i den grad sket en opløsning af grænsen mellem tid og rum," fortæller Peter Bjerregaard. 

IT-afdelingen skal være en integreret medspiller

Digitaliseringen sætter fokus på IT-afdelingen, der mange steder stadig fastholdes i en karikeret og ofte afskåret rolle fra resten af virksomheden. Skal IT-forretningsudviklingen være en succes, er det afgørende, at IT-afdelingen indtager en mere aktiv rolle i virksomhedens udviklingsprocesser, fortæller Peter Bjerregaard:

"De steder, der har størst succes med IT-forretningsudviklingen, er der, hvor det er lykkedes at integrere IT med resten af virksomheden. Der, hvor man får et tæt samarbejde med IT. Det er også det, den agile bølge taler ind i."

Han pointerer dog, at man skal huske at sætte udviklingen i system, så der ikke opstår små isolerede øer af udviklingsprojekter. Den vellykkede forretningsudvikling skal helst sættes ind i en større – og gerne langsigtet - strategisk ramme.  

Et godt sted at starte: Gør IT til en prioritet

De fleste virksomheder er i dag klar over, at digital udvikling er vigtigt, og det digitale aspekt er allerede en del af mange virksomheders organisatoriske setup samt deres generelle strategiske overvejelser. Men flere bør gøre det til en prioritet og arbejde mere konkret med det

”Virksomheder er bedre til at vide, at det vigtigt, end til at have fokus på det”, siger Peter Bjerregaard og forslår at man kigger specifikt på en strategi for ens IT: 

”Alle virksomheder burde som minimum sætte sig ned og tænke over, hvor man gerne vil hen med sin IT. Det behøver ikke at være et kæmpe projekt. Men man bliver nødt til at tale om det – hvad er vores vision, hvad er vi for en slags virksomhed, og hvad for noget IT har vi brug for til at understøtte os bedst muligt som virksomhed? Den kan så justeres og prioriteres løbende”.

Behovet for IT bliver ikke mindre

Selvom det kan virke som en udfordring at navigere i IT-udviklingsfeltet, så giver den også nye muligheder for at drive forretning.

Nye teknologier skaber løbende nye konkurrencesituationer og ændrer spillereglerne. Det skaber nye muligheder og åbner op for nye markeder – hvilke, er svært at spå om. Mere sikkert er det, at behovet for IT ikke bliver mindre i fremtiden. Tværtimod. 

Og det er ikke opmuntrende ord Peter Bjerregaard har til de virksomheder, der overhovedet ikke tænker over deres IT: 

”Så har man formentlig ikke en virksomhed i fremtiden”, siger han.


4 gode grunde til at have fokus på IT-forretningsudviklingen

Hvorfor er IT-forretningsudvikling vigtigt

Hvorfor er IT-forretningsudvikling vigtigt

Vil du vide mere?

Teknologisk Institut tilbyder forskellige kurser inden for IT-forretningsudvikling.