Mindre snak | Mere værdi

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Silent co-creation

Mindre snak | Mere værdi

6 min.

Spar tid, nå agendaen, tag flere beslutninger og skab videndeling, mere nærvær og bedre arbejdsklima. Ledere kan høste en lang række fordele, hvis de tør kaste sig ud i at indføre planlagte stilhedspauser af 1-2 minutters varighed under møder.

Stilhed og fordybelse er blevet en trend, som mange danskere har taget til sig de seneste år. Ifølge rådgiver og stilhedsekspert Bastian Overgaard er det positivt, at stilhed vinder frem netop nu.

Vi er ved at brænde sammen af al den støj og alle de distraktioner, som vi har skabt i det her samfund. Og al den støj påvirker risikoen for kræft og stress og forstyrrer vores evne til koncentration og indlæring”, siger Bastian Overgaard (1).

Bastian Overgaard er rådgiver, foredragsholder og underviser i begrebet Silent co-creation. Han er pionér inden for anvendelse af stilhed i erhvervslivet og omtales som Danmarks stilhedsekspert. Bag sig har han 18 års erfaring med egen virksomhed indenfor formidling og personlig udvikling samt utallige møder og workshops, som han har faciliteret i danske og internationale organisationer.

Bastian understreger, at det ikke kræver komplicerede øvelser i mindfulness eller særprægede yogastillinger at få glæde af stilheden. Blot ved at indlægge stilhedspauser på et minut i starten og slutningen af et møde, kan man opnå øget effektivitet, lyder hans erfaring.

Stilhed har i sig selv en virkelig stærk effekt. Vi behøver ikke at skulle noget mentalt eller være til stede i nuet og den slags. Vi skal simpelthen bare holde kæft sammen”, siger han (1).


Hvad er Silent co-creation?

Hvordan bruger man så egentligt stilhed strategisk i sit arbejde? Her mener Bastian at begrebet Silent co-creation er svaret. Begrebet dækker over en strategisk anvendt stilhed, der ifølge Bastian, styrker det talte ord og sikrer ligeværdig vidensdeling i møder. Bastian forklarer at ved at benytte Silent co-creation kan du og jeg bl.a. reducere mødetiden med op til 50 %. Det giver mindre stress, da både ledere og medarbejdere oplever mere ro, hurtigere beslutninger og overskud til det, som er vigtigt.

Amerikanske undersøgelser viser, at støj og forstyrrende tale kan mindske vores produktivitet med 66% i vigtige arbejdssituationer. Dertil er Professor Theresa Amabile fra Harvard Business School efter 30 års forskning i produktivitet, kommet frem til, at vi skal give vores medarbejdere daglig “quiet time” for at booste kreativiteten og effektiviteten.

Med Silent Co-creation fjerner vi det individuelle pres, der kan opstå, når man prøver at meditere eller være mindful. Når vi gør stilheden til en fælles opgave og oplevelse, opstår de positive effekter af stilhed helt automatisk (2). Bastian argumenterer for, at man som leder kan opnå en lang række fordele, hvis man indfører planlagte stilhedspauser af 1-2 minutters varighed fx under et møde. Han kalder pauserne for ’de intelligente mellemrum’. For der sker noget givende i de pauser. Stilheden giver rum til nærvær, til at fokusere på detaljer, fordøje det, der lige er blevet sagt og måske bidrage med kreativitet og nytænkning, som ellers ville drukne i konstant ordstrøm (3).
 Hvad kan Silent co-creation bruges til?

Som leder eller facilitator er det vigtigt, at sikre en fornuftig balance mellem tale, lytten og refleksion. På de fleste arbejdspladser er der stor ubalance på dette punkt.

Selvfølgelig handler det ikke bare om at alle er stille, og ingen siger noget. Silent co-creation handler om at skabe et balanceret forhold mellem tanke og tale. Især hvis du vil undgå brandslukning, tidsrøvere, misforståelser og stress på arbejdspladsen.

En ubalanceret snakkekultur skader nemlig din virksomheds konkurrenceevne fordi:

  • Overkommunikation uden pauser sætter vores hjerner på lavt blus
  • Introverte medarbejderes viden og kompetencer ikke kommer i spil
  • Ulige fordeling af taletid er ineffektiv videndeling, der skader samarbejdet

Styrken ved Silent co-creation er, at medarbejderne ikke skal trækkes væk fra arbejdet for at opnå gevinster. Metoden indeholder et sæt af gennemprøvede værktøjer og teknikker, der kan skabe konkret værdi i:

  • Mødeledelse
  • Teambuilding (i hverdagen)
  • Kreative innovationsprocesser
  • Stress-bekæmpelse
  • Selvledelses-processer

Silent co-creation kan indgå som en del af en større kulturændring, hvor der fx introduceres snakkefri perioder og områder (2). Derudover kan de planlagte og tvungne stilhedspauser også have en effekt på arbejdsklimaet. Samtidig bliver der mere plads til dem, der måske normalt ikke blander sig med input. Ifølge Bastian kommer der en bedre balance mellem introverte og ekstroverte. De mere introverte vil måske få sagt noget mere, når dem der plejer at tale, taler noget mindre. Der bliver derved rettet op på skævheden, og det skaber bedre videndeling og forbedrer arbejdsklimaet.
 


Kilder:

1) www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/nyt-middel-mod-stress-og-koncentrationsbesvaer-kig-paa-en-ko
2) www.bastianovergaard.dk
3) www.business.dk/ledelse/schyyy-bed-medarbejderne-tie-stille-og-faa-mere-ud-af-moeder