MUS for ledere

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Medarbejderudviklingssamtalen

MUS for ledere

3 min.
 

Som leder skal du bruge MUS til at skabe gevinst for arbejdspladsen. Medarbejderudviklingssamtalen skal sikre sammenhæng mellem medarbejderens og organisationens udviklingsperspektiver. Her får du et par nyttige råd til, hvordan du som leder gennemfører den gode MUS.
Forberedelse til MUS:

 • Som leder er der flere aspekter, du bør sætte dig ind i og overveje før MUS – både ang. indhold og form:
  - Tænk over, hvilket resultat du ønsker at opnå med MUS – hvad er dit mål med samtalen?
 • Skal samtalen bruges til at skabe trivsel, øge motivationen, skabe fælles mål, opnå bedre forretningsmæssige resultater eller finde fælles fodslag? Mulighederne er mange – men det hele kan ikke nås med en enkelt samtale.
  - Overvej dernæst, hvilke emner samtalen skal indeholde for at opnå dette
 • Tænk både over konkrete punkter I skal omkring, samt planlæg forløbet for samtalen. Du er mødeleder og har ansvaret for at samtalen når i mål.
  - Orienter dig i de strategi- og udviklingsplaner, der har betydning for din afdeling
 • For at MUS kan blive en gevinst for virksomheden, er det vigtigt, at du både har den enkelte medarbejder og den samlede enhed in mente.
  - Vær opdateret omkring den enkelte medarbejder
 • Vær både opdateret omkring medarbejderens nuværende arbejde samt medarbejderens udviklingsmuligheder, og hvilken rolle medarbejderen kan spille i afdelingens udviklingsplaner.
  - Orienter medarbejderen om samtalen og skema eller skabelon til forberedelse – i god tid!
 • Sørg for at medarbejderen også har god tid til forberedelse og kender til eventuelle forberedelsesskemaer eller bestemte fremgangsmåder for samtalen. God forberedelse fra begge parter skaber grobund for den bedste MUS.

Den gode samtale

MUS er en samtale, hvor du lytter opmærksomt, stiller åbne spørgsmål og søger at forstå, hvad der rører sig hos den enkelte medarbejder, samt medarbejderens ønsker for fremtiden. Det er også din mulighed for at fremlægge dine ideer, overvejelser og forslag på en konstruktiv måde. Samtalen kan indeholde både ris og ros – og både du og medarbejderen skal være åben for kritik. Derudover har du som leder ansvar for:

 • At alle væsentlige punkter nås og at tiden overholdes
 • At der skabes en tryg og fortrolig stemning, som skaber rum for åbenhed
 • At der er balance mellem det faglige og det personlige indhold og fokus
 • At I ender med en fælles forståelse for de aftaler, der indgås – fx vha. et kort referat
 • At der aftales opfølgning på samtalen og de kommende udviklingsaktiviteter

Efter MUS

Opfølgning på både medarbejder- og afdelingsniveau er vigtig, så den enkelte samtales resultater ikke går spildt og de samlede udviklingsplaner koordineres. Som leder skal du skabe rammerne for medarbejdernes udvikling, og du udstikker retningen. Du skal motivere og være støttende – men medarbejderen skal selv gøre arbejdet.

Ønsker du flere tips og værktøjer?

På kurset 'MUS med mening - skab udvikling og bedre resultater' får du viden, konkrete værktøjer og træning i at arbejde professionelt med MUS.

Find inspiration blandt Teknologisk Instituts kurser:

Bliv en stærkere og mere effektiv ressource på din arbejdsplads med et kursus inden for IT. Bliv en stærkere og mere effektiv ressource på din arbejdsplads med et kursus i personlig udvikling. Bliv en stærkere og mere effektiv ressource på din arbejdsplads med et kursus i kommunikation, salg og marketing. Bliv en stærkere og mere effektiv ressource på din arbejdsplads med et kursus i HR, jura og økonomi. Bliv en stærkere og mere effektiv ressource på din arbejdsplads med et kursus i ledelse. Bliv en stærkere og mere effektiv ressource på din arbejdsplads med et kursus i projektledelse. Bliv en stærkere og mere effektiv ressource på din arbejdsplads med et kursus i energi og byggeri. Bliv en stærkere og mere effektiv ressource på din arbejdsplads med et kursus i produktivitet,

Tilbage til "Hvordan forbereder jeg mig til MUS?" >>