Kurser

Train-the-trainer - Industriel 3D-print

Er du underviser eller uddannelsesplanlægger inden for fremstillingsmetoder og teknologi, og ønsker du at blive klogere på den verden dine studerende kommer ud i efter endt uddannelse er dette kursus lige noget for dig!

Evaluering

3stjerner

Alle arrangementer på Teknologisk Institut bliver evalueret af deltagerne. Stjernerne angiver deltagernes gennemsnitlige tilfredshed.

Evalueringen er baseret på: 5 besvarelser

Train the Trainer – et uddannelsestilbud støttet af AM-Line-projektet

Målgruppe:

Kurset er forbeholdt personer, der skal planlægge eller forestå undervisningen i Industriel 3D-print på Akademiuddannelser, Erhvervsuddannelser, Voksen- og efteruddannelser m.fl. Det kan for eksempel være dig, som underviser på en af ovenstående uddannelser og allerede er bekendt med teknologier som FDM-print – men ønsker at vide mere om de krav og behov, der er i industrien samt de 3D-printteknologier som bruges her, og som de studerende formentlig kommer til prøve kræfter med efter endt uddannelse.

Nødvendige forudsætninger:

Faglig og personlig interesse for området Industriel 3D-print. Det vil være en fordel, men ikke en nødvendig forudsætning, at deltagerne har erfaring med 3D-CAD og brugen af FDM-printere (eller andre 3D-Print-teknologier). På kurset bevæger vi os videre fra FDM-teknologien og kigger ind i mere avancerede industrielle printteknologier (både plast og metal).

Indhold:

Undervisning, praktiske øvelser, opgaver og eksterne besøg til virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der beskæftiger sig med 3D-print. Deltagerne får herved en introduktion til alle elementer af produktion med 3D-print til industrielt brug - både i forskellige metaller og i plast. Det dækker alt fra design for 3D-print, over produktionsforberedelse og bygning af emner, til efterbearbejdning og kvalitetskontrol. Områder som kursistens studerende forventes at kende til i arbejdet med Industriel 3D-print i den danske industri.

Udbytte:

En god forståelse af muligheder og begrænsninger ved Industriel 3D-print, og forståelse for, til hvilke emner det er relevant at overveje 3D-print som fremstillingsmetode. Endvidere en indføring i det komplette produktions-flow ved produktion med 3D-print-teknologi, med alt hvad det indebærer af udstyr, installationer og sikkerhedsmæssige foranstaltninger. Deltagerne klædes på til at planlægge og undervise i indførelse og brug af Industriel 3D-print til fremstilling af prototyper, komponenter, hjælpeværktøj og fiksturer i forskellige plast- og metalmaterialer - ved selv at få en forståelse herfor.

Varighed:

2 x 2 dage

Hvor:

Kurset afholdes på Teknologisk Institut i Aarhus med virtuelt besøg hos industrivirksomhed samt ekskursion til undervisningsinstitution (hvor deltagerne selv forestår transport – samkørsel kan evt. aftales).

Pris:

Pris pr. deltager: kr. 6.900 + moms pr. deltager

Deltagerantal:

Max. 18 personer (ved for få tilmeldinger aflyses forløbet)

Program:

Dag 1: Introduktion til Industriel 3D-print
 • Hvorfor Industriel 3D-print (Additiv Manufacturing)
 • Introduktion til de forskellige printteknologier og materialetyper
 • Fordele og ulemper ved teknologierne
 • Sådan vurderer du økonomien i 3D-print - og finder 'den gode case'
 • Aktuelle tendenser og kommende teknologier
 • Rundvisning i Center for Industriel 3D-print
Dag 2: Hvordan designer vi til Industriel 3D-print
 • Introduktion til designregler for 3D-print
 • Hvordan får vi et succesfuldt print
 • Sådan designer du dig til merværdi
 • 3D-print øvelser
 • Forberedelse af 3D-print jobbet til forskellige teknologier
 • Hjemmeopgave
Dag 3: Efterbearbejdning og ekskursion
 • Arbejdsmiljø og sikkerhed ved 3D-print
 • Efterbearbejdning af emner printet med forskellige teknologier (SLS, SLA og SLM)
 • Hands-on øvelser på plast- og metalemner
 • Ekskursion og rundvisning på uddannelsesinstitution
 • Vidensdeling mellem kursisterne - herunder gennemgang af hjemmeopgave
Dag 4: 3D-print i industrien
 • Virtuel ekskursion til industrivirksomhed - med rundvisning
 • Kvalitetssikring og standardisering af 3D-print
 • Eksempler på gode 3D-print cases fra ind- og udland
 • Hvad har du lært? Opsummering på kurset
 • Diplom


(Ret til ændringer forbeholdes)

Undervisere

Underviser Kristian Rand Henriksen


Kristian Rand Henriksen er uddannet maskiningeniør og arbejder til dagligt med produktudvikling, konstruktion og projektledelse. Kristian har flere års erfaring som konsulent i industrien, hvor han har arbejdet med udvikling af produktionsudstyr til bl.a. medico og fødevareindustrien.

Underviser Henning Henningsen

Henning Henningsen er uddannet civ.ing., M med speciale i produktudvikling samt HD(O) med speciale i strategisk planlægning. Gennem mange års arbejde som projektleder, udviklingschef og bestyrelsesmedlem har han opnået stor teknisk indsigt og forretningsmæssig forståelse. Henning har arbejdet med AM siden midten af 90'erne, bl.a. med udvikling af SLA-maskiner, hvor han også har fået udstedt patenter. Et specielt interesseområde er strategiske fordele og økonomiske gevinster ved anvendelse af AM.

Underviser Mads Østergaard


Mads Østergaard er uddannet maskiningeniør og har desuden en HD i organisation og ledelse. Mads arbejder til dagligt med projektledelse, konstruktion og drift inden for AM. Mads har opbygget sine kompetencer igennem ansættelse i markedsledende virksomheder i den danske industri.

Thomas Søndergaard Westersø


Thomas Westersø er uddannet maskiningeniør med speciale i materiale- og produktionsteknologi og arbejder til dagligt med produktudvikling med fokus på materialer og design til AM. Thomas er nyuddannet og bidrager dermed med den nyeste viden fra universitetet.
90272_IFD NYT logo

AM-LINE 4.0-projektet og kurser herunder er støttet af Innovationsfonden

 
Har du faglige spørgsmål, så kontakt:
Andre kigger også på