
Proteinanalyse (næsten) uden brug af kemikalier
Det er en løbende opgave at reducere forbruget af kemikalier i forskellige analysemetoder - uden samtidig at gå på kompromis med kvaliteten af analysen og dermed det endelige resultat
Til proteinanalyse har Kjeldahlmetoden længe været den mest udbredte og anvendte, metoden er beskrevet helt tilbage i 1883. Metoden er anerkendt og robust, men der forbruges en del kemikalier under analysen, herunder koncentreret svovlsyre til destruktion af prøven.
Et alternativ er Dumasmetoden, der er endnu ældre og beskrevet i 1826 og dermed heller ikke er ny, men der kommer løbende nye instrumenter på markedet, som anvender Dumasmetoden. Med Dumasmetoden foregår nedbrydning af prøven under forbrænding ved 8-900°C i få minutter i tilstedeværelse af ren ilt, og dermed anvendes væsentlig færre kemikalier.
Et skifte fra Kjeldahl- til Dumasmetoden vil betyde en signifikant reduktion i brugen af kemikalier for et laboratorium, der ofte analyserer for proteinindholdet i råvarer, fødevarer eller foder. Det kemiske laboratorium på Teknologisk Institut gennemførte en sammenligning af de to metoder og en validering af Dumasmetoden med kendt kontrolstandard, som gav følgende resultater:
- Den gennemsnitlige genfinding for Dumas-metoden på Rapid Exceed instrumentet blev udregnet til 101%. (Den acceptable grænse for genfinding er 95%-105%).
- Analysen vurderes robust, idet der ikke blev påvist bias ved variation af prøvemængde.
- Analysens usikkerhed er bestemt til:
- Dobbeltbestemmelse ± 3,3% (relativt)
- Enkeltbestemmelse ± 3,4% (relativt)
- Selektivitet: Her er et opmærksomhedspunkt, idet Dumasmetoden giver falsk positivt signal fra nitrit og nitrat, hvilket Kjeldahlmetoden ikke gør. Prøvematerialets sammensætning skal kendes, inden der omregnes fra nitrogenkoncentration til proteinkoncentration, især ved tilstedeværelsen af uorganiske nitrogenforbindelser i prøven, som vil påvirke resultatet.
Udover en tydelig reduktion i kemikalieforbrug er der en tilsvarende reduktion i tid, der også er værdifuldt i et travlt laboratorium!
Du kan læse hele valideringsrapporten her
Dumasmetoden er anerkendt af AOAC (Association of Official Analytical Collaboration) til analyse af protein i foder, mens Kjeldahl stadig er AOAC's officielle referencemetode til kød og kødprodukter.
Tak til Norma & Frode Jacobsens Fond for finansiering af Rapid Exceed instrumentet.
Tak til Svineafgiftsfonden for støtte til gennemførsel af forsøg.