Manglende oprydning efter skybrud giver alvorlige følgeskader

Sofie Marie Kristensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 37.

Regnvejr

Manglende oprydning efter skybrud giver alvorlige følgeskader

Advarer mod risiko for skimmelsvamp efter skybrud

Hvis man er blevet ramt af oversvømmelse efter skybrud skal man være opmærksom på risikoen for skimmelsvamp og bakterie-angreb efter oversvømmelsen.

Hvis man har været ramt af kraftig regn eller skybrud med oversvømmede kældre eller stueetager, skal man være omhyggelig med at rydde op efter vandmasserne. Det er ikke nok at få det synlige vand væk og så lade bygningen tørre. Det er også vigtigt at sikre mod de skjulte følgeskader.

- Det er meget nærliggende at tro, at når man har ryddet op og fået tørret rummet, så har man gjort, det der skal gøres. Men et er, at man får tørret bygningen - men man skal være opmærksom på, at der er stor risiko for skimmelsvamp eller andre følgeskader efter en oversvømmelse, siger teamleder Kathrine Birkemark Olesen fra Teknologisk Institut.

Hun fortæller, at mange stadig har problemer efter skybruddet i juli 2011 her et år efter. Hvis man kun fjerner det synlige vand, risikerer man, at give grobund for bakterievækst og udbrud af skimmelsvamp efter oversvømmelsen.

Skimmesvamp kan for eksempel opstå, når der trænger fugt ind bag beklædningsplader, op bag tapeter, ind mellem gipsplader eller ind under guldbelægningerne. Her vil affugtning og ventilation kun have en yderst begrænset effekt. Derfor skal man sikre, at bygningen er tørret effektivt. Desuden skal man fjerne gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum osv., der har været i berøring med vand. 

De fleste problemer med skimmelsvamp opstår typisk mellem to og fire uger efter oversvømmelsen.

-De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når den konstateres en kraftig, tung lugt i kælderen. Den opleves som en kvalmende, sødlig lugt. I værste fald opdager man først skimmelsvamp-angrebet, når brugerne af lokalerne reagerer på svampevæksten. De typiske gener er irritation af slimhinderne, vejrtrækningsproblemer, hovedpine og koncentrationsbesvær, siger Kathrine Birkemark Olesen.

Endelig skal man ved oversvømmelse og vandskade være opmærksom på forurening fra bakterier.

-Vandet kan være forurenet af kloakvand, som er meget bakterieholdigt. Derfor er det vigtigt at holde øje med hygiejnen, mens man rydder op, siger Kathrine Birkemark Olesen.

Efter en vandskade er det derfor vigtigt at få fjernet eller tørret alle organiske flader, som kan være opfugtede. De ting, man ønsker at beholde, skal man derfor huske at desinficere.