Udvikling og test af totalkoncept til afpudsning og bjærgning af biomasse fra vinterraps i efteråret for anvendelse til biogasproduktion

Kurt  Hjort-Gregersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 95.

Udvikling og test af totalkoncept til afpudsning og bjærgning af biomasse fra vinterraps i efteråret for anvendelse til biogasproduktion


Teknologisk Institut står i spidsen for et projekt der skal vise om det kan betale sig at bjærge rapsbladene i efteråret og anvende dem til biogasproduktion. Øvrige partnere i projektet er Lars Langskov Nielsen, Fionia Agro, og Jørgen Stougaard, Driftsfællesskabet Stougaard, som begge har eget biogasanlæg. Desuden er maskinproducenten CNH Industrial Denmark med som partner som leverandør af udstyr til høst og bjærgning. Endelig arbejdes der sammen med rådgivningsvirksomheden VELAS ved konsulent Anders Sigersted Østergaard.

Der er høstet i 2 sæsoner, med udbytter på 1,5-2 ton tørstof pr. ha. Det har allerede nu vist sig, at rapsen helst skal sås omkring 1. august for at få kraftigst mulige planter. Det at bladene bjærges gør, at ukrudtet efterfølgende får gode betingelse, hvilket selvsagt kan gå ud over frøudbyttet i den sidste ende. Derfor kan det være en god ide at dele ukrudtssprøjtningen. Desuden skal der kompenseres for det fjernede kvælstof.

Ved første frøhøst viste der sig en meget begrænset nedgang i frøudbyttet, nemlig 100-200 kg. Pr. ha. De indhøstede erfaringer vil blive bragt i anvendelse i det tredje og sidste forsøgsår. Her skal der endvidere holdes et åbent-hus arrangement i forbindelse med bjærgningen.

 

Projektet løber fra 2021-23 og er støttet af Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP

Eudp logo