Brændenælde - ukrudt eller klimavenlig afgrøde?

Helle  Hestbjerg

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 91.

billede af brændenælder

Brændenælde - ukrudt eller klimavenlig afgrøde?

I løbet af 2023 skal et pilotprojekt undersøge mulighederne for at benytte brændenælde som afgrøde til fødevare, som fødevareingrediens og til foder.

 

Projektet vil:

  1. Undersøge markedet for anvendelse af brændenælde (hos landmænd, fødevarevirksomheder og forbrugere)
  2. Måle udbyttet af forskellige varianter/sorter/kloner af brændenælde i miniplots
  3. Kvantificere proteinindholdet og analysere for aminosyreprofil
  4. Undersøge mulighederne for fermentering
  5. Etablere netværk og konsortium til videre undersøgelse af hele værdikæden for dyrkning af brændenælde

Baggrund

Et skifte fra enårige til flerårige afgrøder vil kunne afhjælpe en stor del af landbrugets klima- og miljørelaterede udfordringer. Flerårige afgrøder indebærer mindre jordbearbejdning (sparet brændstof, mindre emission af drivhusgasser), øget biodiversitet (både mikroflora og fauna får lov at overleve fra år til år), øget lagring af kulstof i rodnettet (der er uforstyrret i mange år) samt øget udbytte i forhold til enårig bladgrønt, da der kan høstes flere gange på en sæson.

Brændenælde er kendt som en næringsrig helseplante og superfood, livskraftig og tilpasset de danske forhold. Den har tidligere været dyrket, har et højt proteinindhold og stængler med meget fine, stærke og åndbare fibre til tekstiler og kompositter. Derudover er der en række andre anvendelsesmuligheder, herunder ekstraktion af farvestoffer og mulige biopesticider samt gødningsprodukter af restsidestrømme.

Dyrkningen og brugen af brændenælde gled for en stor del ud med industrialiseringens indtog. Med de aktuelle kriser indenfor klima, miljø og biodiversitet, er det oplagt at se på, om det med ny teknologi giver mening at genoptage produktionen med multiple formål. Projektet er en opstart på dette arbejde.

I det første halvår af 2023 udføres en holdningsundersøgelse blandt landmænd, forarbejdningsvirksomheder og forbrugere, for at undersøge markedet for brændenælde. Herunder også landbrugets villighed til at dyrke flerårige afgrøder generelt.  

Vækst og udbytte sammenlignes i miniplots ved dyrkning af brændenælde fra forskellige steder.

Der er stigende efterspørgsel på kilder til plantebaseret protein. I litteraturen er brændenælde angivet til at have et højt proteinindhold – op til 38%. Dette vil blive afprøvet ved hjælp af forskellige metoder til proteinekstraktion. Der vil ligeledes gennemføres aminosyreprofil-analyser.

Som en del af projektet, vil der blive undersøgt om brændenælde kan fermenteres, og hvilke muligheder dette giver.

Endelig er det en del af projektets formål at etablere og udbrede netværk om dyrkning og anvendelse af brændenælde i Danmark. Der tænkes etableret et konsortium, der dækker hele værdikæden og som både kan se på de anvendelsesmæssige og økonomiske perspektiver foruden afdækning af eksportpotentialet.

 

Partnere i projektet:

  • Teknologisk Institut
  • Permakulturhaven Myrrhis
  • Vestjyllands Andel
  • 4BetterLife
  • Herrens Mark

 

Projektet er støttet af Food & Bio Cluster Denmark.