Klar til at krølle danske bygninger

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

Klar til at krølle danske bygninger

Arkitekterne ved det ikke endnu, men mulighederne for at opføre betonbygninger med dobbeltkrumme overflader og hidtil umulige former er kommet meget tættere på. Det fastslår Betoncentret på Teknologisk Institut, som glæder sig til at få den første opgave

I flere projekter arbejder Betoncentret på Teknologisk Institut målrettet på at gøre det muligt at opføre betonbygninger med komplicerede former til en overkommelig pris. Resultaterne til dato er så gode, at meget allerede nu kan lade sig gøre med computerstyret fremstilling af både forme og armering.

”Hverken arkitekter eller bygherrer er opmærksomme på, hvor langt vi egentlig er kommet. Hidtil har alle fx betragtet det som fuldstændig urealistisk og på forhånd næsten udelukket at støbe dobbeltkrumme flader i beton, men sådan er det ikke længere. Krøllede bygninger er absolut en mulighed”, siger chefkonsulent Jens Ole Frederiksen fra Betoncentret på Teknologisk Institut.

Jens Ole Frederiksen tilføjer, at ikke engang det meget roste kunstmuseum Ordrupgaard har dobbeltkrumme betonkonstruktioner.

Udgangspunktet er projektet Unikabeton, som har gjort det muligt at konstruere komplicerede støbeforme ved hjælp af robotter og at designe beton, der uden vibrering kan flyde ud i selv meget specielle forme. På den måde er det muligt at fremstille endog meget komplicerede betonkonstruktioner direkte fra modellen på arkitektens computer.

Computerstyret fremstilling af armering
Men betonbygninger med komplicerede former kræver også kompliceret armering.

Det arbejder Betoncentret nu med i to projekter. Det ene er EU-projektet Tailorcrete, hvor målet blandt andet er at automatisere fremstilling af fx dobbeltkrumme armeringsgitre. Det andet er det danske Stålfiber­konsortium, der arbejder med at bruge stålfibre i betonen i stedet for eller som supplement til armeringsstænger.

Bedt om en status oplyser Jens Ole Frederiksen, at Betoncentret sammen med virksomheden Gibotech A/S i Odense, Syddansk Universitet og Teknologisk Instituts robotcenter reelt kan levere både form og armering til at støbe krøllede betonkonstruktioner med i dag.

”I vores højteknologiske betonlaboratorium kan vi lave forme. Gibotech kan på en nyudviklet prototype-maskine bukke armeringsstænger i 3D med software fra Robotcentret, så stængerne følger geometrien af en given overflade. Det er meget spændende, fordi vi sandsynligvis altid skal bruge stålarmering i et eller andet omfang”, siger han.

Illustrationen viser et computergenereret armeringsnet, der passer til den overflade, arkitekten foreskriver i en 3D-model. På en nyudviklet prototype-maskine er det nu muligt at bukke de stænger, nettet samles af, automatisk i 3D.

Illustrationen viser et computergenereret armeringsnet, der passer til den overflade, arkitekten foreskriver i en 3D-model. På en nyudviklet prototype-maskine er det nu muligt at bukke de stænger, nettet samles af, automatisk i 3D.

Den største udfordring
Endnu skal de bukkede armeringsstænger samles manuelt til armeringsgitre. Men det er en overkommelig opgave, når armeringsstængerne bliver bukket i tre dimensioner automatisk.

”I Tailorcrete-projektet arbejder vi også på at automatisere sammenbygningen af 3D armeringsstænger til rumlige armeringsgitre. Det er nok den største udfordring, vi står over for”, fastslår Jens Ole Frederiksen.

Projektet Tailorcrete ser desuden på alternative muligheder for tekstilarmering og armering med stål-, glas- eller plastfibre.

Yderligere oplysninger om krøllede betonbygninger og Betoncentret på Teknologisk Institut kan fås hos chefkonsulent Jens Ole Frederiksen.