Klassificering og værdisætning af slagtekroppen -  AP2. Værdisætning af hangriseslagtekroppen

Dennis Brandborg Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 04.

Klassificering og værdisætning af slagtekroppen -  AP2. Værdisætning af hangriseslagtekroppen

 Værdisætning af hangriseslagtekroppen

Målene med AP2 er at

1) sætte værdien af hangrisekød i relation til fordelingen af kød-/fedt-/knogle-andelen på delstykkeniveau

2) at udveksle erfaringer med andre kompetencecentre i EU indenfor værdisætning, kvalitetsvurdering og afsætningsmuligheder af hangrise.

Projektstatus 4. kvartal 2023

Det vigtigste nye output er, at værdien af hangrisekød sættes i relation til fordelingen af kød, fedt og knogler på delstykkeniveau. Dette arbejde er gennemført med udgangspunkt i data fra det seneste klassificeringsforsøg, der blev gennemført i 2021. Yderligere tiltag, der belyser forskellen mellem han- og galtgrise ud fra en værdimæssig betragtning, er blevet diskuteret.

Fordelingen af kød, fedt og knogler i hangrise er sammenlignet med so- og galtgrise på delstykkeniveau ud fra tidligere indsamlede CT-skanninger. Algoritmerne til at segmentere de forskellige delstykker er videreudviklet og valideret. Udnyttelsen og udbytter af hangrisekød har været diskuteret med repræsentanter fra kødindustrien.

Variationen af de forskellige AutoFom parametre, som indgår i klassificeringsligningen fra AutoFom III, har været undersøgt, og ligeledes er effekten på kødprocenten vurderet. Sensitiviteten og robustheden af de forskellige parametre i de to ligninger (so- og galtgriseligningen samt hangriseligningen) er belyst, ligesom det er vurderet, i hvilket omfang, det påvirker kødprocentbestemmelsen for de forskellige ligninger.

Den næste store aktivitet i projektet er, at projektet dokumenteres og forberedes til afslutning.

 

Projektstatus 3. kvartal 2023

Det vigtigste nye output er, at variationen af forskellige parametre fra AutoFom III målinger samt effekten på de forskellige klassificeringsligninger har været undersøgt. Sensitiviteten og robustheden af de forskellige parametre i de to ligninger (so- og galtgriseligningen og hangriseligningen) er belyst, ligesom det er vurderet, om det påvirker ligningerne forskelligt.
Den næste store aktivitet i projektet er at undersøge vævsfordelingen afhængig af køn ud fra tidligere CT-scanninger. I samarbejde med branchen undersøges udnyttelsen og udbytterne af hangrisekød sammenlignet med so- og galtgrise.

Projektstatus 2. kvartal 2023

Det vigtigste nye output er, at fordelingen af kød-/fedt-/knogleandelen på delstykkeniveau er ved at blive opgjort.

Resultatet skal bruges til at undersøge forskellen mellem so-, galt- og hangrise. Analysen bygger på data fra det seneste klassificeringsforsøg.

Den næste store aktivitet i projektet er at arbejde videre med opgørelsen af vævsfordelingen mellem køn og værdisætningen heraf. Udnyttelsen og udbytterne af hangrisekød, sammenlignet med so- og galtgrise, skal diskuteres med repræsentanter fra kødindustrien.

Projektstatus 1. kvartal 2023

Det vigtigste nye output er, at der har været arbejdet med en generel gennemgang og belysning af værdiforskelle mellem so-, galt- og hangrise. Algoritmerne til at segmentere de forskellige delstykker er ved at blive gennemgået og valideret. Udnyttelsen og udbytter af hangrise-kød har været diskuteret med repræsentanter fra kødindustrien.

Yderligere er der dialog om konsekvens ved hangriseproduktion samt eventuelle alternative produktionsformer, hvilket følges tæt i projektet.

Den næste store aktivitet i projektet er at bestemme fordelingen af kød-/fedt-/knogle-andelen på delstykkeniveau. Resultatet skal bruges fremadrettet til at undersøge værdien mellem de forskellige køn. Dette arbejde er igangsat med udgangspunkt i data fra det seneste klassificeringsforsøg.