PARO - en robotsæl til pleje og omsorg

Søsser  Schmidt

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 01.

Paro er en japansk udviklet model af en rigtig babysæl.

PARO - en robotsæl til pleje og omsorg

Robotsælen PARO er en af verdens mest succesfulde sociale robotter, og har vist sig at have en beroligende og terapeutisk effekt på flere målgrupper.


PARO er en japansk udviklet model af en rigtig babysæl. Den er designet, så den både ligner, reagerer og bevæger sig på samme måde som en rigtig sælunge.

PARO-sælen er en robot med indbyggede computere, der 'lærer' med tiden. Disse computere er forbundet med en række sensorer overalt på kroppen. Sensorerne bruger PARO til at høre, føle og genkende stimuli og miljøer.

En af verdens mest succesfulde sociale robotter

Robotten anvendes primært i social- og sundhedssektoren, og dens terapeutiske effekt er dokumenteret i en række studier.

Den bløde sæl har vist sig som et godt redskab til såkaldt "animal assisted therapy" - at stimulere til kontakt og kommunikation og til at 'kalde på' holdninger, følelser, hukommelse fra et levet liv, sprog og omsorg.

Den er med til at reducere angst og understøtte i angstprovokerende omsorgssituationer som at komme ud af sengen om morgenen og skift af ble og tøj. Sælrobotten giver også positiv effekt i og med, at brugeren får et ansvar og et objekt, de kan holde af.

PAROs målgrupper

  • Institutionaliserede og indlagte ældre med fremskreden demens, som er svære at kommunikere med. PARO bruges som et terapeutisk redskab.
  • Andre institutionaliserede personer, der mangler for eksempel aktivitet eller nogen at give og få omsorg fra. PARO bruges som en social hjælper.
  • Fysisk og psykisk udviklingshæmmede personer og personer med erhvervede hjerneskader og neurologiske sygdomme.
  • Hjemmeboende personer, hvor deres situation og tilstand betyder, at de serviceres af det fagligt professionelle omsorgssystem.
  • Børn, som er indlagte og/eller i isolation

PARO er som en af de eneste sociale robotter certificeret efter EU’s direktiv om medicinsk udstyr. Teknologisk Institut formidler salg af PARO gennem en række europæiske velfærdsteknologivirksomheder, og er samtidig hjemsted for service og reparation af PARO i Europa.

Har du spørgsmål om PARO, så kan du tage fat i seniorkonsulent Søsser Schmidt fra Teknologisk Institut via soss@teknologisk.dk eller 72 20 35 01.