PFAS i renseanlæg: Hvordan fordeles det - og kan vi styre det?

Anne-Lise Trøst Frisch Funding

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 23.

Thisted Renseanlæg

PFAS i renseanlæg: Hvordan fordeles det - og kan vi styre det?

I et et-årigt projekt støttet af VUDP vil Teknologisk Institut sammen med en række forsyninger undersøge, om det er muligt at styre, hvor og hvordan PFAS-stoffer fordeles i et renseanlæg.

PFAS-fund skaber utryghed og meromkostninger

De seneste års omfattende fund af PFAS-stoffer i det danske vandmiljø har skabt bekymring hos borgere og beslutningstagere på grund af potentielle sundhedsrisici, der er forbundet med ophobning af PFAS-stoffer i organismen. Samtidig påfører fundene meromkostninger for renseanlæg, fordi PFAS-holdigt slam ikke kan bruges til jordforbedring i landbruget, men i stedes må sendes til destruktion.

Styring af PFAS-strømme

Thisted Forsyning og Teknologisk Institut har derfor taget initiativ til at undersøge, om det er muligt at styre og isolere PFAS-stoffer i spildevand, så stofferne lettere kan opkoncentreres i enten vandet eller slammet på et renseanlæg og derpå billigere fjernes, inden det udledes til miljøet. Indikationer peger i retning af, at brugen af fældningskemikalier og processtyring på renseanlægget påvirker PFAS-stoffernes bevægelse gennem spildevandet.

Hvis disse forhold kan bruges til at styre PFAS-stoffernes bevægelse gennem spildevandet, kan stofferne muligvis oprenses i en enkelt fraktion, som kan fjernes og destrueres, frem for at anlægget skal håndtere fluorstofferne i flere forskellige fraktioner.

Målsætninger i projektet

Målet er, at projektet skal resultere i udviklingen af en praktisk tilgang til at beregne mængden og fordelingen af PFAS i et renseanlæg. Samtidig vil projektet give anbefalinger om, hvordan brugen af særlige kemikalier kan styre fordelingen af PFAS i både slammet og udløbet.

Den udviklede miljøteknologi vil blive afprøvet i pilotskala på Hanstholm Renseanlæg. Ambitionen er, at den nye viden skal give de enkelte renseanlæg et bedre beslutningsgrundlag, når der skal træffes beslutninger om fremtidige behandlingsmetoder og processtyring.

FAKTA OM PROJEKTET

Projektnavn

  • PFAS-strømme i danske renseanlæg – tekniske styringstiltag til fordeling mellem slam og vand

Projekttype

Projektperiode

  • 2023-2024

Partnere

Understøttede verdensmål

FN Verdensmål 6   FN Verdensmål 12   Verdensmål 14, Livet i havet