Plastløsning skal beskytte huse mod oversvømmelse
Skybrud med oversvømmede huse til følge er blevet en tilbagevendende begivenhed i Danmark. Virksomheden Floodframe har i samarbejde med Teknologisk Institut udviklet et system, som holder vandet væk fra husene.
Klimaforandringerne betyder, at vi de seneste år har oplevet flere og flere skybrud i Danmark. Skybrud, som har ført til oversvømmelser af ejendomme, især sommerhuse. Virksomheden Floodframe vil løse dette problem via et system som ved hjælp af en plastdug holder vandet væk fra huset.
- Efter de store oversvømmelser i 2014 tænkte jeg, at man måtte kunne pakke husene ind, når vandet kommer. Vi startede ud med en idé om at lave en enkel, mekanisk, letforståelig løsning, der fungerer ved naturens kræfter, og som udløses automatisk, så beboerne ikke behøver at gøre noget eller være til stede, fortæller Peter Blyme, medstifter af Floodframe.
Løsningen består af en dug, som graves ned i jorden rundt om huset og ruller sig ud ved stigende vandtryk og beskytter huset. Selve dugen er produceret af DuPont, som har brugt samme type dug til at beskytte huse på Long Island under superstormen Sandy. Dugen er gemt i en kasse rundt om huset og udløses automatisk ved stigende vandstand.
Teknologisk Institut har i tæt samarbejde med Floodframe udviklet idéer til virkningsmekanismen og været drivende i forslag til materiale.
- Vi arbejdede fra begyndelsen på at finde en løsning i plast, da det er et materiale som er stærkt, let, billigt og vandafvisende og som kan holde i mange år, siger Peter Sommer-Larsen, seniorspecialist på Teknologisk Institut.
Fra første idé til den fulde løsning
Udviklingen af Floodframe startede allerede i 2014 og undervejs har der været mange idéer på bordet. Projektdeltagerne har afholdt workshops om mulige løsninger og testet prototyper, mock-ups, beregninger og evalueringer, som senere har mundet ud i afprøvninger i fuld skala.
- Det har været spændende at være med i det fulde forløb og kunne gå fra den første idéskitse for en løsning der kunne beskytte et hus til et færdigt proof-of-concept, siger Peter Sommer-Larsen.
Teknologisk Institut har også udført styrkeberegninger for jordbelastning på opbevaringskassen, mens Dansk Hydraulisk Institut har lagt faciliteter til tests under betingelser som ved en stormflod.
Teknologien bag Floodframe er patenteret og udviklingen blev støttet af Miljøstyrelsens MUDP-program i to omgange.
Læs mere: Udvikling af plastprodukter
Video: Se test fra udviklingsfasen