Projekt - Blodposer fri for PVC og ftalater

Peter  Sommer-Larsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 09.

Projekt - Blodposer fri for PVC og ftalater

SafeBlood

Projektstart november 2011. Forventet afslutning maj 2014.

Det europæiske projekt SafeBlood vil udvikle nye blodposer uden hormonforstyrrende ftalat-blødgørere og af en plastfilm baseret på polyolefiner frem for de nuværende blodposer af PVC. Udfordringerne består især i at opnå en tilstrækkelig stabilisering af blodet, da ftalaten DEHP i de poser, der anvendes i dag, frigives til blodet og påvirker de røde blodceller, så de ikke nedbrydes. Derfor er det nødvendigt at tilsætte en anden forbindelse, som både har samme virkning på blodet som ftalaterne og som ikke er sundhedsskadelig.

For at løse disse udfordringer er der identificeret et naturstof, som kan stabilisere de røde blodceller. Naturstoffet er velkendt og ikke sundhedsskadeligt, og det indtages dagligt og bidrager til en sund kost og krop. For at naturstoffet kan virke i blodposerne udvikles i projektet en metode til at indkapsle naturstoffet, så det kan indarbejdes i plastfilmen og frigives fra kapslerne i plasten til blodet i præcis den mængde, der kræves for at sikre blodets kvalitet, indtil det skal bruges til en patient. Desuden arbejdes der i projektet med at udvikle den helt rigtige plastfilm, som kan opfylde de lovmæssige krav, der er til blodposer.

Projektets succes vil betyde, at patienterne ikke udsættes for de hormonforstyrrende ftalater, hvis de modtager blod, og for især for tidligt fødte og patienter, som ofte modtager blod, vil det have væsentlig betydning for deres fremtidige sundhed. På samme vis mindskes også personalets udsættelse for ftalaterne. Desuden vil substitutionen af PVC-film med polyolefin-film have en positiv effekt på miljøet, da afbrænding – som er et lovkrav for hospitalsaffald – af PVC danner uønskede klorgasser, og pga. materialernes vægtforskel vil affaldsmængden blive mindre.

Mål for projektet

  • Udvikling af en indkapslingsmetode, som sikrer den korrekte frigivelse af naturstoffet fra plastfilmen til blodet for optimal stabilisering
  • Udvikling af en plastfilm – indeholdende det indkapslede naturstof – baseret på polyolefiner, som lever op til de lovmæssige krav for blodposer

Deltagere

  • Teknologisk Institut, Kemi- og Bioteknik
  • Teknologisk Institut, Plastteknologi
  • Melitek A/S (Danmark)
  • Haemotronic S.p.A. (Italien)

Projektet er støttet af EUREKA – Eurostars-programmet.