Projekt - Fremtidens Grønne Byggeplads

Lars Overgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 95.

Billedet viser en illustration af en høj bygning. Skal krediteres C.F. Møller Architects når brugt

Projekt - Fremtidens Grønne Byggeplads

FGB footer

Logo med skrift til Fremtidens Grønne Byggeplads

 

 

Grøn omstilling i bygge- og anlægsbranchen

2030 klimamål og stort fokus på forurening fra bynære byggepladser gør det nødvendigt at kigge på grøn omstilling i bygge- og anlægsbranchen. Projektet Fremtidens grønne byggeplads skal frem til december 2023 undersøge effekten af forskellige tiltag på en udvalgt byggeplads, hvor Per Aarsleff er entreprenør.

Fuldskala demonstration

Projektet vil etablere en datadrevet fuld skala demonstration af fremtidens grønne byggeplads. Initiativerne indebærer, at entreprenørmaskiner konverteres til el og andre alternative brændstoffer som HVO eller GTL. Enkelte specialmaskiner som ikke kan omstilles vil få påsat partikelfilter og SCR-katalysator. Derudover vil der blive etableret CO2 reducerende energisystemer f.eks. solceller og digitale værktøjer vil bidrage til logistikoptimering på pladsen og smart adfærd.

Sensorer måler effekten

Sensorer på pladsen og de enkelte køretøjer vil måle effekten af tiltagene, som vil blive implementeret enkeltvis. Vha. sensorteknologi og lokationsdata vil der bl.a. blive udviklet et heat map over, hvor f.eks. en gummiged har kørt, hvad den laver og hvor meget det koster i udledning af partikler og CO2.

Målsætningen er at skabe en såkaldt digital tvilling som dokumenterer nuværende kørsel, og hvor det er muligt at se, hvordan logistik kan reducere kørsel og dermed emissioner og CO2.

Solceller og varmepumper integreres

Et yderligere initiativ er en smart energiinfrastruktur med solceller og varmepumper på skurvognene suppleret med et energilager til udjævning af belastning. Teknologisk Institut vil afdække og analysere elforbruget for at identificere mulige energibesparelser og øget fleksibilitet.

Evidens for grønne tiltag

Formålet er at give branchen evidens for, hvilke grønne tiltag, der giver mest klima- og miljøeffekt for pengene. Visionen er, at projektet hermed vil bidrage til fremtidens bæredygtige samfund, hvor tilgængeligheden af bæredygtige alternativer får flere bygherrer til at kræve mere bæredygtige byggepladser.

Partnere

 • Per Aarsleff A/S
 • Airlabs Denmark
 • Alumichem A/S
 • Purefi A/S
 • CP ApS
 • DTU - Engineering
 • DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet
 • Aarhus Universitet - Engineering
 • Volvo Entreprenørmaskiner
 • Teknologisk Institut (projektleder)

Projektet er støttet af MUDP

 MUDP mindre størrelse test

 

Topbillede: Tårnet. Illustration: C.F. Møller Architects

Projektstart: Januar 2021. Forventet projektafslutning: December 2023