Projekt - Fremtidens nordiske betonarkitektur

Anita  Rasmussen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 27.

Projekt - Fremtidens nordiske betonarkitektur

Individualitet i fremtidens betonarkitektur; udvikling og videreførelse af den nordiske betontradition. Projektet er afsluttet.

Projektstart 01.01.2008. Forventet afslutning 31.12.2009.

Med projektet Fremtidens Nordiske Betonarkitektur sættes atter skub i udviklingen.
Med baggrund i den nordiske betontradition søger projektet at svare på, hvordan fremtidens nordiske betonarkitektur kommer til at udforme sig. Det indebærer anvendelse af blandt andet robotteknologi, støbesand og kunst.

Mål for projektet
Projektets overordnede mål er at screene mulighederne og udfordringerne for at udvikle fremtidens nordiske betonarkitektur. Det indebærer blandt andet følgende delmål:

Deltagere

  • Lunds Universitet (SE)
  • Swerea Swecast AB (SE)
  • Giben Scandinavia A/S (DK)
  • Universitetet for miljø‐ og biovitenskap – UMB (NO)
  • Esben Klemann (DK)
  • Teknologisk Institut (projektleder)

Aktiviteter
Indledende forsøg har vist potentialet for at støbe beton i robotbearbejdede støbeforme i støbesand. Det giver nogle helt nye muligheder både hvad angår nye former, overfladeudtryk, støbeformsprincipper samt genanvendelighed af formmaterialer.

En anden interessant indgangsvinkel i projektet er sammensmeltningen mellem kunst og arkitektur. Det har indtil videre ført til to interessante betonskulpturer af kunstneren Esben Klemann. Skulpturerne er tegnet digitalt, og herefter er formene udfræset med en robot i Det Højteknologiske Betonværksted på Teknologisk Institut. De to skulpturer er nu udstillet i Eventyrhaven i Odense, hvor de udgør en tilføjelse til et eksisterende trappeanlæg. Skulpturerne er et nyskabende eksempel på, dels hvordan robotteknologi kan anvendes til at fremstille kunst, dels hvordan arkitektur og kunst kan smelte sammen i nye kompositioner.

Skulptur som tilføjelse til eksisterende trappeanlæg, som kan ses i Eventyrhaven i Odense

Workshop, der markerer projektafslutning
Partnerne bag projektet i "Fremtidens Nordiske Betonarkitektur" inviterede til en workshop vedr. automatisering og industrialisering i fremtidens nordiske betonarkitektur.

Workshoppen blev afholdt den 17. marts 2010 på Teknologisk Institut, Taastrup.