Projekt - Insekter konverterer fødevarerester til værdifuldt foder

Jonas Lembcke Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 26.

Insekter

Projekt - Insekter konverterer fødevarerester til værdifuldt foder

VALIN – VALorisering af organiske sidestrømme gennem biokonvertering med INsekter

– GUDP-projekt nr. 34009-15-0924

Projektstart juli 2015. Afsluttet 2017.

Firmaet ScrapTrans har i flere år afhentet og genanvendt rest- og spildprodukter fra levnedsmiddelvirksomheder – og dermed sikret, at disse ressourcer bliver genanvendt til produktion af foder. I ScrapTrans’ bearbejdningsproces bliver bl.a. brød- og kagerester fra fødevareindustrien omdannet til kulhydratholdigt foder, som afsættes som foder til smågrise.

De stigende priser på animalsk protein og ønsket om bæredygtighed åbner dog ligeledes op for produktion af melorm som proteinholdigt foder til blandt andet fiskeopdræt. Melormene har en særdeles gunstig næringssammensætning og er effektive med hensyn til at omsætte rest- og spildprodukterne til et proteinholdigt produkt.

Målet med VALIN-projektet er at udvikle et rentabelt og bæredygtigt koncept til produktion af foder til melorme (larver af Tenebrio molitor) for på baggrund af udvalgte rest- og spildstrømme fra fødevareindustrien at relancere denne værdifulde ressource til produktion af nye fødevarer. Melormenes kvalitet i forhold til næringssammensætning såvel som afsætningsmuligheden som fiskefoder vil blive vurderet.

VALIN-projektet vil bl.a. belyse følgende arbejdsopgaver

  • Udvikling af en optimeret foderblanding til melorm (støttet af erfaringer fra tidligere gennemførte tests på Teknologisk Institut). Biokonverteringspotentialet af de forskellige foderblandinger vil blive bestemt igennem bl.a. biomasseoutput og næringsværdien af de producerede melorm.
  • Fremstilling af en mindre batch melormemel produceret med den optimerede foderblanding samt efterfølgende analyse af kvaliteten og integriteten af dette mel i forhold anvendelse i fiskefoder.
  • Cost-benefit-analyse af biokonvertering på et udvalg af ScrapTrans’ foderkomponenter og foderblandinger.
  • Udarbejdelse af en forretningsmodel til en storskalaproduktion af insektfoder på baggrund af de beregnede data for etablering og drift, opnået merværdi gennem biokonverteringen og afsætningsmuligheden for produktet på markedet.

Deltagere

  • ScrapTrans A/S
  • Teknologisk Institut.

Vil du vide mere

Forskningsprojektet VALIN er et dansk samarbejde mellem ScrapTrans og Teknologisk Institut. Projektet er støttet af NaturErhvervstyrelsens Grønt Udvikling- og Demonstrationsprogram (GUDP).