Projekt - Ny metode skal forebygge Roskildesyge fra frugt og grønt

Lotte Bjerrum Friis-Holm

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 37.

Projekt - Ny metode skal forebygge Roskildesyge fra frugt og grønt

Virusforebyggelse i frugt og grønt ved brug af indikatorbakterier

Projektstart januar 2009. Projektet er afsluttet juni 2011.

Hindbær

Et nyt to-årigt projekt som ledes af Teknologisk Institut har til formål at udvikle en analysemetode, der kan få stor betydning for at forebygge Roskildesyge, som er en infektion med den såkaldte norovirus. Projektet hedder ”Virusforebyggelse i frugt og grønt ved brug af indikatorbakterier”, og det udspringer direkte af den meget omtalte sag, hvor en række danskere blev smittet med norovirus ved at spise polske hindbær.

Norovirus kan være et problem i forbindelse med frugt og grønt, som ofte spises uden opvarmning. Der skal kun ganske få viruspartikler (10 – 100) til at smitte, så det kan sagtens være nok, at bærrene er plukket på en mark, som vandes fra en å, der er forurenet af et kloakudløb.

Den lave smittedosis betyder samtidig, at de eksisterende analysemetoder ikke er følsomme nok til i praksis at undersøge fx bær for virus. Derfor går projektet ud på at udvikle en metode, der kan påvise, om frugt og grønt er forurenet med fækalier, hvilket under alle omstændigheder er uønsket – norovirus eller ej.

”I dette projekt bruger vi en indikatorbakterie Bacteroides dorei, som findes i den menneskelige tarm i store mængder, som indikator for fækalt forurenede fødevarer”, siger konsulent Trine-Maria Damgaard fra Teknologisk Institut.

Den ny analyse bygger på at påvise og kvantificere bakteriens DNA ved hjælp af PCR, som kort fortalt kopierer en udvalgt DNA-sekvens så effektivt, at det er muligt at detektere meget få bakterier uden opformering. Via PCR kan bakterien således påvises på helt ned til seks timer. Projektets resultat bliver derfor en hurtigmetode, der kan bruges til at undersøge såvel frugt og grønt som fx vandingsvand.

Deltagere

  • Teknologisk Institut 
  • DTU Foods
  • Ørskov frugt
  • ARDO A/S
  • European Freeze Dry