Projekt - SHREK - Sekundær højeffektiv reduktion af emission fra kedler

Thomas Nørregaard Jensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 46.

Biomassekedel

Projekt - SHREK - Sekundær højeffektiv reduktion af emission fra kedler

Projektstart marts 2019. Projektet er afsluttet maj 2021.

Afbrænding af træ er en billig energikilde med lav CO2-udledning, men det giver samtidig anledning til partikelemissioner og er dermed en signifikant bidragsyder til den samlede luftforurening.

I et dansk studie fra 2015 vurderes det, at antallet af luftforureningsrelaterede for tidlige dødsfald i Europa er 504.000, og de samlede omkostninger relateret til helbredseffekter af luftforurening i Europa estimeres til ca. 4.200 mia. kr.1 I fyringssæsonen i en mindre by i Sydtyskland, viser et studie fra 2011, at partikelforureningen fra træafbrænding udgjorde 57 % af den samlede PM10-emission.2 Derfor vurderes det, at Danmarks ca. 130.000 biomassekedler bidrager væsentligt til luftforureningen i Danmark.

Mål for projektet

Projektets formål er at reducere luftforureningen fra biomassefyrede kedler markant, med specielt fokus på partikelforurening, med mindst 90 % i typeprøvning og mindst 50 % i real life-test i forhold til de strengeste gældende krav.

Projektets mål opnås igennem udvikling, tilpasning og klargøring af kedlerne til introduktion af et nyudviklet elektrostatisk filter.

Deltagere

  • PHX Innovation ApS
  • Scandtec ApS
  • NBE Production A/S
  • Teknologisk Institut

Konklusion

I projektet demonstrerer projektgruppen, at det er muligt med et eftermonteret elektrostatisk filter at reducere partikeludledningen fra biomassefyrede kedler med op til 95 % - målt på både partikelmasse og partikelantal.

Klik her for at se den fulde projektrapport, som er offentlig tilgængelig på Miljøstyrelsens hjemmeside.

 

Projektet har modtaget støtte fra MUDP - Miljøministeriets Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.  

 

1 Brandt, J., Christensen, J.H. & Jensen, S.S. 2015.Videnskabelig rapport fra DCE nr. 141

2 Paur, H.R., Bologa, A., Ecker, M. & Rheinheimer, H.P., 2014 Int. Aerosol Conf.: Control of ultrafine particle emissions from small-scale wood combustion boilers by optimized combustion and electrostatic precipitation

Læs mere