Projekt - Tang-Tørv til stråtage – nyudviklet langtidsholdbar tangmønning

Bodil Engberg Pallesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 81.

Projekt - Tang-Tørv til stråtage – nyudviklet langtidsholdbar tangmønning

Projektperiode: 01.01.2015 - 31.03.2017

Skal du have tang på taget? Et nyt projekt skal udvikle tang-mønningen til stråtage, der både lover om lang holdbarhed og høj bæredygtighed.

Tækkebranchen og ejere af stråtage vil ønske at de kan få en mønning til stråtaget, der kan holde i mange år. Tang-tækkemand Henning Johansen fra Læsø har længe ledt efter en tangbaseret løsning til mønninger. Nu er en bruttotype på en tang-mønning i formstykke klar, og har fået navnet Tang-Tørv.

Udfordringen blev taget op af Teknologisk Institut, der satte et konsortium sammen bestående af Henning Johansen, Læsø tangbank, Advance Nonwoven på Djursland samt Teknologisk Institut, og lavede en projektansøgning til MUDP (Miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram under Miljøstyrelsen).

Tang: langtidsholdbart og bæredygtigt
Målet for projektet er at udvikle en tang-mønning, der opbygges af sammenhængende ”tørv-lignende” formstykker, som betyder en mere enkel oplægning for tækkemændene. Materialet er ålegræs, som er kendt som værende et ikke brandbart materiale og langtidsholdbart. Ideen er dermed at holdbarheden i mønning materialet er betydelig længere end gængse mønninger af halm og lyng.

En sidegevinst ved projektet er også at ålegræs, der anvendes til tækning og mønninger, udover at være en bæredygtig løsning også bidrager til at løse et miljøproblem. Ålegræs langs vore strande udgør ofte et problem sammen med tangalger, som ødelægger strandene og lugter, og kommuner bruger ressourcer på at rense strandene.

Store perspektiver
På Advance Nonwoven foregår udviklingsarbejdet med at tilvirke ålegræsset til formstykker. Her ser man store perspektiver i en biomasse som ålegræs, pga. de særlige egenskaber ved ”tangen” med bl.a. højt saltindhold. Udviklingsarbejdet bygger videre på know how og samarbejde med AgroTech, som bl.a. har været involveret i udvikling af hør- og hampemåtter, som er kommercialiseret på Advance Nonwoven.

Bjergning af ålegræs og forbedrede metoder til dette er et væsentligt indsatsområde, som foregår i samarbejde med landmænd fra Møn og Bogø, som er leverandører til Læsø Tangbank.

Tang-mønningen forventes at betyde en stor kvalitetsforbedring af stråtaget og levetiden af mønningen. Dette vil give et løft til hele tækkebranchen, øge bæredygtighed i byggeriet og give stråtage et bedre image.

Fakta

  • Projekttitel: Tangmønning - Udvikling af langtidsholdbar tangmønning til stråtage
  • Bevilliget beløb: 844.125 kr. fra MUDP. Projektets samlede budget er 1.572.500 kr.

Case