Projekt - Udvikling af partikelfilter til Euro V motorer i tunge køretøjer

Morten  Køcks

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 80.

Lastbil marts 2019

Projekt - Udvikling af partikelfilter til Euro V motorer i tunge køretøjer

Projektet blev afsluttet oktober 2020

Download afsluttende projektrapport

Baggrund for projektet

En Euro V -lastbil har udfordringer, hvis lastbilen skal opgradere sit emissionssystem til at overholde Euro VI- emissionsgrænserne. Dette skyldes, at Euro VI-emissionsstandarden for tunge køretøjer stiller krav til antallet af partikler og ikke blot partikelmasse som hidtil.

Målsætning:

Teknologisk Institut ønsker i nærværende projekt i samarbejde med virksomhederne LiqTech International A/S og Purefi A/S at udvikle og verificere performance af et helt nyt partikelfilter, som effektivt reducerer antallet af ultrafine partikler. Det nye partikelfiltre skal dermed gøre det muligt, at overholde Euro VI krav på en Euro V- lastbil.

Udvikling:

Udviklingsarbejdet vil være fokuseret på optimering af filtrenes porøsitet kombineret med en lavere celletæthed (antal kanaler per arealenhed). Filtrene vil blive implementeret på et Euro V-køretøj og omfattende målekampagner vil blive gennemført løbende med det formål at optimere filteret.

Resultat:

Et nyt partikelfilter er udviklet, eftermonteret, testet og fuldt integreret på en Euro V- lastbil. Partikelfilteret er også verificeret ift. den strenge Euro VI- norm. Målinger viser, at filteret tilbageholder over 99,9% af de skadelige dieselpartikler og at NOx udledningen reduceres til 0,33 g/kWh, hvilket er ca. 10 gange lavere end udledningen med det originale SCR-system. 

Partnere:

  • LiqTech International A/S
  • Purefi A/S
  • Teknologisk Institut (projektleder)

Projektet er støttet af Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen