Skum-klyngen - Stærkt samarbejde giver fynsk virksomhed vokseværk

Anne-Lise Høg Lejre

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 16.

Skum-klyngen - Stærkt samarbejde giver fynsk virksomhed vokseværk

Velfungerende samarbejder giver nye vinkler, ekstra viden og ikke mindst acceleration af resultater. Samarbejder skaber med andre ord værdi. Det har Golan Pipe Systems erfaret ved at deltage i Teknologisk Instituts netværk for danske skumproducenter.

Åbenhed betaler sig
For den 35-mand store virksomhed, Golan Pipe Systems i Middelfart, var det egentligt ikke tanken at ændre deres produkt, men deltagelse i Teknologisk Instituts netværk for skumproducenter gav inspiration til at optimere virksomhedens isolering til rørføring af koldt og varmt vand.

”I gruppen kom vi til at tale om, at man i mange år har anvendt grafit i EPS til isolering af huse, og at det måske kunne have samme effekt i isolering, lavet af andre skummaterialer, f.eks termoplastiske materialer. Ved hjælp af Teknologisk Institut fandt vi egnede leverandører på grafit og efterfølgende kompoundering, ” forklarer Hans Andersen, Produktionschef i Golan Pipe Systems.

I netværket deler virksomheder udfordringer, viden og erfaringer på tværs, og idéen her udsprang af en diskussion om forbedringer af isoleringsværdier i gruppen. Det blev starten på en række demonstrationsforsøg, foretaget i samarbejde mellen Golan Pipe Systems og Teknologisk Institut. Her har man testet, om grafit har den samme isolerende effekt i skum som i EPS, og hvilken mængde grafit, der i så fald vil give den bedste isoleringsevne. Jan Kyster Madsen, Seniorkonsulent på Teknologisk Institut, er meget tilfreds med de indledende resultater:

”Vi kan se, at lambda-værdien bliver bedre med tilsætning af grafit. Det betyder, at med en dosis på bare 1% kan forbedre isoleringsevnen. At man så oveni for en væsentlig forbedring af sine støbe og flyde egenskaber er en yderligere gevinst. Det er af stor værdi for Golan, at de har fået den her viden, og noget, som andre virksomheder også kunne have glæde og nyde godt af, ” forklarer han, og uddyber, at resultaterne bliver præsenteret for de andre virksomheder i netværket på et kommende møde i januar 2015.

Produktion i Danmark med et europæisk udsyn
For Golan Pipe Systems betyder den nye viden, at de kan optimere deres produkt væsentligt – og det åbner op for helt nye markeder. I dag afsætter virksomheden 80 – 85 % af deres produkter på det danske marked og anvender kun op mod 50 % af deres kapacitet. Derfor er der gode muligheder for at ekspandere og se ud mod de europæiske markeder med et nyt stærkt produkt:

”For Golan Pipe System er idéen at den forbedrede isoleringsevne skal understøttes af en klassificering, der fortæller kunden, hvilke former, isoleringen opfylder. Det vil give virksomheden et stærkt konkurrenceparameter på de nye, udenlandske markeder”, fortæller Hans Andersen.

Netværket er en del af det nationale initiativ, Produktion i Danmark, der har til mål at styrke danske produktionsvirksomheder ved hjælp af State-of-the-art teknologier og videndeling. Du kan læse mere om Produktion i Danmark og dine muligheder for deltagelse her.

Du kan også læse mere arbejdet med at gøre avanceret materiale - og procesteknologi tilgængelig for danske virksomhder under Produktion i Danmark. Skum-klyngen er et del af dette arbejde. Læs mere her.