Smukke betonoverflader - Beton har uendelige muligheder

Tommy B. Jacobsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 71.

Smukke betonoverflader - Beton har uendelige muligheder

Beton er et alsidigt materiale med næsten uendelige muligheder for at skabe bygninger med smukke overflader. Beton kan fremstå lys eller mørk, glat eller ru, rolig eller sprælsk - det afhænger kun af delmaterialer, formmaterialer og efterbehandling. Det er derfor næsten altid muligt at finde en løsning, der passer til det ønskede arkitektoniske udtryk.

Trods mange spændende muligheder har betonoverflader ikke ry for at være smukke. Det er ikke altid uforskyldt. Der findes eksempler på bygninger, hvor betonoverfladen ikke levede op til forventningerne på grund af et uheldigt valg af materialer eller uhnesigtsmæssige udførelsesmetoder. Resultatet blev, at det nyopførte bygværk kom til at se anderledes ud, end det var tænkt, eller at betonen med tiden ændrede udseende på en måde, der ikke var acceptabel.

Beton kan sagtens være smukt, bare man behandler materialet med respekt og bruger det rigtigt.Men betonoverflader kan være smukke. Det kræver imidlertid en samlet indsats indenfor design, produktion, udførelse og vedligehold, hvilket igen fordrer et samarbejde mellem byggeriets forskellige parter tidligt i byggeprocessen.

Forfatterne ønsker at vise gode eksempler på de resultater, der kan opnås, når samarbejdet lykkes og betonarbejdet udføres med omhu, og at pege på nogle af de hyppigst forekommende faldgruber. Publikationerne kan læses hver for sig og der er i nogen grad et sammenfald af emner, men det er forskelligt hvor stor vægt, der er lagt på det enkelte emne.

Publikationerne er ikke komplette vejledninger, og de vil aldrig kunne erstatte fagmandens ekspertise. Men det er forfatternes forhåbning, at de vil blive brugt flittigt til inspiration.

Publikationerne er udarbejdet i en arbejdsgruppe under Dansk Betonforening, hvor Tommy B. Jacobsen, Teknologisk Institut har været formand. De øvrige medlemmer af arbejdsgruppen er: Marianne Tange Hasholt, Teknologisk Institut, Tommy B. Hansen, Aalborg Portland A/S, Brian Dürr Pedersen, CtO og Kaj Lund, Skanska.