3D-printede cylindere effektiviserer reparationer af kloakrør

Sigurd Vigen Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 11.

Aarsleff 3D-printede cylindere

3D-printede cylindere effektiviserer reparationer af kloakrør

Entreprenørkoncernen Aarsleff mindsker energi, vand og tidsforbrug på kloakrørsreparationer med aluminiumscylindre produceret gennem 3D-print på Teknologisk Institut.

Utætte spildevandsledninger kan betyde at ikke-renset spildevand kan sive ned i grundvandet og dermed udgøre en stor miljørisiko. Derfor er det vigtigt at kloakrørsystemer fornyes i tide. Aarsleff har udviklet en opgravningsfri metode til rørfornyelser gennem strømpeforing, hvor cylindre fremstillet med 3D-print spiller en stor rolle.

- Designet vi har udviklet til disse cylindre er optimeret til 3D-print, på grund af cylinderens lille størrelse og indvendige geometri og det er en stor forbedring i forhold til vores tidligere cylinderdesign, som blev fremstillet gennem traditionelle produktionsmetoder, siger Esben Meyer, værkfører hos Aarsleff.    

Strømpeforingsteknikken indebærer, at et stykke folie lægges ned i rørledningen, hvorefter strømpen trækkes ind. Derefter sendes et lystog ned, som indeholder en 3D-printet cylinder med 12 rækker lysdioder, som aktiverer og hærder den lim, som strømpen indeholder. Den udledte varme fra dioderne fjernes ved at luft sendes ind gennem cylinderens ene åbning, hvorefter luften vender retning og strømmer ud gennem den samme ende.
​​ Lad os hjælpe dig med produktion af 3D-print

- Cylinderne er fremstillet i aluminium, for at udlede varmen bedst muligt, og ved hjælp af 3D-print er de lavet så kompakte som muligt. Lamelgeometrien inde i cylinderen er lavet så småt og kompleks, at man ikke ville være i stand til at producere det på traditionel vis, siger Allan Bing Magnussen, konsulent hos Teknologisk Institut.

Nye cylindre mindsker energi og tidsforbrug

Kloakfornyelser kan være en omfattende procedure, der kan betyde at trafikken i et område skal stoppes, mens der åbnes ned til kloakken. Ved hjælp af de 3D-printede cylindere i strømpeforingen bliver varmen ført hurtigere væk, hvilket betyder at opgaven kan udføres op til seks gange så hurtigt som normalt. Desuden mindskes brugen af energi og vand betydeligt ved proceduren.

- Udhærdningen er blevet stærkt effektiviseret gennem disse cylindre, da vi i dag bruger meget mindre tid og energi end tidligere. Cylinderen er desuden med til at holde dioderne kolde, hvilket gør dem mere effektive og holdbare, siger Esben Meyer.

I Aarsleffs afdeling for rørteknologi forventer de at opskalere produktionen af aluminiumcylindrene, samt at producere flere forskellige udgaver af cylindrene, for at få endnu mere ydelse ud af dem.

Læs mere: produktion med 3D-print