3D-printede overlægsplader hjælper synshandicappede til det rigtige kryds
Pressemeddelelse publiceret den 30. maj 2022.
Snart stemmer danskerne om det danske EU-forsvarsbehold, og i den forbindelse har Teknologisk Institut designet og produceret en ny type 3D-printede overlægsplader til stemmesedlen. Pladerne hjælper synshandicappede i stemmeboksen i flere af landets kommuner.
Når synshandicappede skal i stemmeboksen i forbindelse med afstemningen om EU forsvarsforbeholdet kan de i flere kommuner nu få hjælp af en ny type såkaldt overlægsplade, som skal sikre, at de sætter krydset i det for dem rigtige ja- eller nej-felt. Det er Teknologisk Institut, der har udviklet og designet den 3D-printede overlægsplade til stemmesedlen, og hjælpemidlet er ved den kommende afstemning til rådighed i otte kommuner.
- Foruden at 3D-print er hurtigt fra idé til færdigt produkt har vi også forsøgt at gøre overlægspladen lidt mere ”lækker” med runde kanter og i kuvertform, som gør afstemningen mere præcis - fordi der med 3D-print er færre begrænsninger på designet. Samlet set har det resulteret i, at vi har fået lavet et bedre produkt, som ikke koster ekstra, fordi det med 3D-print er gratis at lave det mere komplekst, siger forretningsleder Kristoffer Ryelund Nielsen, Teknologisk Institut.
Tilpasset de officielle mål
Overlægspladen er 3D-printet i plast – helt specifikt SLS Nylon PA 12 - hvor selve pladen er tilpasset de officielle mål og krav for stemmesedler. Derudover har overlægspladen fået en kuvertform, hvilket sikrer, at papiret er placeret korrekt i forhold til felterne med ”Ja” og ”Nej”. Derudover stikker skriftdelen på papiret ud, og har man en ledsager med i stemmeboksen, vil det derfor være muligt, at vedkommende kan læse det op.
Pladen er produceret og leveret til otte kommuner, heriblandt Aarhus, Hørsholm og Vesthimmerland, efter idé fra Ikast-Brande Kommune.
- Ideen opstod på hjemmekontoret, hvor min mand for sjov sagde, ”så må jeg jo printe dem”, da jeg delte min frustration over, at markedet ikke ligefrem svømmer over med leverandører af dette nicheprodukt til en pris, jeg fandt rimelig. Jeg har ved tidligere lejlighed besøgt Teknologisk Instituts 3D-printlab, der i høj grad overstiger kapaciteten for de fleste hobbyprintere og tænkte, at det da var en oplagt mulighed at afsøge, fortæller Ellen Bach Fjendsbo, planlægger hos Ikast-Brande Kommune.
Hurtig vej fra idé til produkt
Med den pludselige øgede kommunale interesse for de specialdesignede overlægsplader er det en klar fordel, at pladerne er 3D-printede. Den korte og hurtige vej fra idé til færdigt produkt er en af de helt store gevinster ved 3D-print teknologien – sammen med selve produktionshastigheden.
- Det smarte ved 3D-print er, at vi kan printe mange - og vi kan printe dem hurtigt. Det er jo hastigheden ved 3D-print, der gør, at vi kan nå at printe mange med kort varsel, fortæller Kristoffer Ryelund Nielsen, Teknologisk Institut.
Ud over at overlægspladen skal være let at bruge for de potentielle brugere, skal den også leve op til de specifikke krav i lovgivningen. Kravene er beskrevet i Bekendtgørelse om hjælpemidler, der skal stilles til rådighed ved stemmeafgivningen, kap. 3 §7. Størrelsen er defineret i forhold til stemmesedlens udformning, der er defineret og bestemt af Indenrigsministeriet.
Yderligere information
Sektionsleder Kristoffer Ryelund, Teknologisk Institut, mobil 7220 1426, mail: krni@teknologisk.dk
og senior kommunikationskonsulent Ronnie Ranch Høgstrup, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1204,
mail: roh@teknologisk.dk.
Fra Bekendtgørelse om hjælpemidler, der skal stilles til rådighed ved stemmeafgivningen
Kapitel 3
Hjælpemidler, der alene skal stilles til rådighed ved stemmeafgivningen til landsdækkende folkeafstemninger og bindende kommunale folkeafstemninger
§ 7. Ved landsdækkende folkeafstemninger og bindende kommunale folkeafstemninger skal hvert afstemningssted være forsynet med overlægsplader til stemmesedlen, hvor »Ja« og »Nej« er anført med punktskrift, og hvor der ud for »Ja« og »Nej« er udstansede huller til brug for afkrydsning af stemmesedlen. Overlægspladerne skal være udformet på en sådan måde, at stemmesedlen kan ligge fast under overlægspladen, når vælgeren skal afkrydse stemmesedlen.
Stk. 2. Overlægsplader til stemmesedlen, jf. stk. 1, skal endvidere stilles til rådighed på de steder i kommunen, hvor enhver vælger kan brevstemme.
Bekendtgørelse om hjælpemidler, der skal stilles til rådighed ved stemmeafgivningen (retsinformation.dk)