Teknologi og produktion: Her er hvad du kan lære af "de kinesiske kopister"

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Teknologi og produktion: Her er hvad du kan lære af "de kinesiske kopister"


Truslen fra øst.

Det lyder dramatisk – og på mange måder er det det faktisk også.

Kina har nemlig i al stilhed taget et kvantespring, når det kommer til forskning og udvikling af teknologier, fordi landet de seneste år har gennemgået en teknologirevolution, som vil komme til at påvirke os alle.

Og i stedet for at vende blikket væk fra Kina, som længe har haft et ry for blot at kopiere vestlige forgangsvirksomheder, skal vi i stedet kigge direkte på landet i øst og lære af dem.

Sådan lyder opfordringen fra erhvervsjournalist og Kina-ekspert Christina Boutrup.

Hun er blevet inviteret på besøg hos Teknologisk Institut af faglig leder Søren Peter Johansen for – i anledning af den kommende masterclass i Cobot Knowledge Lab - at give sin vurdering af, hvor vigtigt det er for de danske virksomheder at automatisere og robotisere.

-

- Danmark har en stærk position, og vi har mange virksomheder, der er fuldstændig førende på deres felt. Mange af de danske produktionsvirksomheder er højt automatiserede og højt specialiserede, men alligevel har jeg sådan en grundlæggende bekymring for, at man hviler lidt på laurbærrene, fortæller Christina Boutrup og tilføjer:

- Jeg kan se en tendens til, at de i Kina er meget mere åbne for at tage nye teknologier i brug. Der tror jeg, at danskerne skal passe på med at tænke, at vi har gjort sådan her længe, og vi er førende. Vi skal i stedet tænke, at hvis den her teknologi kan hjælpe os med at bevare vores førerposition, så skal vi se at komme i gang. Så jeg vil virkelig opfordre til, at man kommer i gang. Med det samme.

Hvor langt kan vi komme på to måneder?

Kina vil være førende

Industriproduktionen i Kina er ifølge Christina Boutrup langt fra den gamle forestilling om lavtlønnede samlebåndsarbejdere ude fra landet, som står på store fabrikker.

Kina har store demografiske udfordringer, som betyder, at der er mangel på arbejdskraft i flere industrier. Dertil kommer stigende produktionsomkostninger, som betyder, at Kina ikke længere kan konkurrere med andre lavtlønslande.

Løsningen er teknologi, og derfor er man i gang med at automatisere verdens produktionsapparat, og Kina er pludselig blevet verdens største marked for industrirobotter.

- Kina satser så meget på teknologi nu, at de har opsat nogle meget ambitiøse målsætninger. Blandt andet har man lavet en "Made in China 2025"-plan, hvor man har udstukket ti strategiske områder, hvor Kina skal være førende allerede om fire år. Heriblandt er robotteknologi, medicin, landbrugsteknologi og shipping. Nogle af de områder, hvor vi danskere faktisk teknologisk har været i front i mere end 100 år, dér siger Kina, at de vil være førende inden 2025, fortæller Christina Boutrup.

Hastighed er alt

En vigtig ting, som de danske virksomheder i den grad skal blive bedre til, hvis du spørger Christina Boutrup, er hastighed. Hun er ikke i tvivl om, at danskerne skal skrue op for hastigheden, når det kommer til implementering af teknologi og automatisering.

- Jeg tror, det handler om, at det herhjemme ofte bliver sådan et forkromet projekt, hvor man om fem år skal være dér og kunne dét og dét. Og det er fuldstændig uoverskueligt. Man skal i stedet for sætte sig ned i ledelsen og finde frem til, hvad det er for et problem, der skal løses, og spørge: "Hvor langt kan vi komme på to måneder?" For så kommer man i gang, og det er dét, jeg ser en tendens til, at kineserne gør, fortæller hun.
 


Hastigheden er ikke kun vigtig, når det kommer til udrulning af teknologier i de danske virksomheder. Det er også vigtigt for kunderne, at produktionsvirksomhederne kan reagere hurtigt på ændrede markedsvilkår eller præferencer.

- Danske ingeniører har en tendens til, at det skal være forkromet og færdigpoleret, før det kommer på markedet. Der er kineserne gode til at komme hurtigt på markedet i højere grad end at komme på markedet med et perfekt produkt, siger Christina Boutrup.

- Vi ser i øjeblikket, at mange producenter kaster sig ud i M2C (Manufacturer to Consumer), hvor man producerer direkte til slutbrugerne for eksempel ved at teste forskellige produkter i pilotprojekter på de store e-handelsplatforme og derefter indsamle data om kundernes ønsker og behov. Sådan rammer man plet meget hurtigt, tilføjer hun.

Kartofler i vaskemaskinen

Danskerne skal ikke kun være nysgerrige, når det kommer til deres kinesiske konkurrenter. De skal også i langt større grad være det over for deres kunder.

- Kinesiske virksomheder er sindssygt gode til at lytte til deres kunder i en ret ekstrem grad. For eksempel er den kinesiske producent af hvidevarer Haier, som faktisk er verdens største nu, kendt for, at de for mange år siden lavede meget billige vaskemaskiner, som stod på landet i Kina på stengulve. Men så begyndte folk at klage på sociale medier, over at vaskemaskinerne gik i stykker, når man brugte dem til at vaske kartofler i, fortæller Kina-eksperten og spørger:

- Og hvad tror du så Haier gjorde? I stedet for at sige, at folk var for dumme, at de brugte deres vaskemaskiner til at vaske kartofler i, så udviklede de en maskine, der både kunne vaske tøj og kartofler.

Få den smarteste produktion i verden

Overhalingsfare

Erhvervsjournalist og Kina-ekspert Christina Boutrup opfordrer alle danske virksomheder til at komme i gang med deres teknologiske revolution.

- Det gælder om at bruge Danmark og det, vi har her som en testing ground for nye teknologier og få den smarteste produktion, som man kan finde i verden. Ellers er jeg bange for, at vi bliver overhalet, siger hun.

Og det giver faglig leder ved Teknologisk Institut Søren Peter Johansen, hende ret i.

- Danske produktionsvirksomheder skal i gang med kollaborative robotter, fordi det giver dem evnen til at indføre noget fleksibel teknologi, så de kan blive meget mere agile i deres produktion. Vi er rigtig gode til at anvende nye teknologier som robotter, men det er de også andre steder, så vi skal oppe os - for ellers bliver vi overhalet, lyder det fra Søren Peter Johansen.

Ønsker I at gøre jeres produktion mere effektiv og agil med cobots? Eller har I allerede en cobot, som I måske ikke udnytter fuldt ud?

Så kan du deltage i næste masterclass i regi af projektet Cobot Knowledge Lab på Teknologisk Institut den 21. april 2021.

Her kan du få gavnlig inspiration til, hvordan du udnytter de kollaborative robotters potentiale fuldt ud med indspark fra personer med cobot-erfaring fra Kamstrup, Linak og Danfoss.

For at komme i gang med cobots kan man også med fordel afprøve eller udvikle en konkret teknologiidé sammen med Teknologisk Institut, som i et cobot-pilotprojekt giver sparring om implementering af kollaborative robotter.