5G og robotteknologi: Her er tre ting, som nu bliver muligt

Jens Martinus Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 63.

-

5G og robotteknologi: Her er tre ting, som nu bliver muligt

Det er mere pålideligt, intelligent og så er det hurtigere.

Fra begyndelsen af september 2020 blev det en realitet, at danskerne ikke længere skal ”nøjes” med det nuværende 4G, som de fleste af os har på vores mobiler lige nu. Den næste generation af mobilnetværk er nemlig kommet til Danmark. Den trådløse kommunikationsteknologi 5G kommer i fremtiden til at afløse 4G-nettet, og det vil betyde langt større stabilitet og 100 gange højere hastighed.

Men 5G handler om meget mere, end blot at danskernes SMS’er kommer hurtigere frem. Det kommer til at have stor betydning for mulighederne inden for robotteknologi.

Teknologisk Institut giver her tre eksempler på, hvad 5G åbner for i forhold til robotteknologi.
 

-
Mange steder rundt omkring på produktionsgulvene bliver manuelle trucks erstattet af små robotter, der selv finder vej. Men inde på fabriksgulvet er det ofte en udfordring, at man ikke har et stabilt GPS-signal, som man har udenfor. Dermed kan det være svært at se, hvor enhederne befinder sig, når de tykke betonvægge fjerner GPS-signalet.

Men den mulighed åbner 5G for.

Lidar-sensor på mobil robot fra Teknologisk Institut

I dag lokalitetsbestemmer man ved, at robotten først tegner sit eget kort for eksempel ved hjælp af laserscanning, som den derefter navigerer rundt efter. 5G er ikke som udgangspunkt designet til lokalitetsbestemmelse, men med de rigtige frekvenser, basestationer og antenner kan positionen trianguleres meget nøjagtigt.

En anden fordel er, at man også kan bevæge robotterne frem og tilbage mellem ude- og indemiljøet, hvilket ikke er muligt i dag uden at kombinere mange forskellige teknologier.



-
I mange produktionshaller bruges wifi-netværket til at sende data mellem robotterne og den styring, der bruges til at planlægge og strukturere robotternes opgaver.

Men mange steder rundt omkring i produktionerne er der udfordringer med dækningen.

5G-teknologien understøtter, at flere enheder er på nettet samtidigt, og det er i den grad effektivt efterhånden som flere robotter og enheder kobles på nettet uden at gå på kompromis med hastighed og kort latenstid.

Men den helt store gevinst kommer, når processeringskraften flyttes over i skyen.

-

Robotter kan gøres mere simple, fordi man kan fjerne meget af teknikken og i stedet montere et 5G-modem på selve robotten. Når data behandles i den lokale sky fremfor på hver enkelt robot, opnår man bedre koordinering og ’flådestyring’ og selve konstruktionen af hver robot bliver billigere.

Når man så skal opdatere robotternes software eller give dem ordrer, kan man gøre det fra en central computer over 5G-netværket uden problemer. Derved kan man opnå hurtigere omstilling og en dynamisk tilpasning af robotterne i realtid, fordi man ikke er låst af at skulle tilgå dem enkeltvis for at kunne programmere dem.



-
Mobile robotter og selvkørende enheder, for eksempel førerløse trucks, har et sikkerhedssystem, der sikrer, at robotten navigerer uden om forhindringer. Disse robotter er afhængige af, at der ikke er huller i data.

Indtil den autonome teknologi, som for eksempel førerløse biler, er stabil nok, vil der være behov for overvågning af robotten, og det kan man ved hjælp af 5G.

WiFi og 4G-netværket kan egentlig godt bruges til at overvåge, at robotter udfører opgaver i kendte omgivelser. Men hvis noget ændrer sig – en medarbejder eller andre uforudsigelige elementer forstyrrer robotten – så kan det være nødvendigt at overtage eller fjernstyre processen. Der vil 5G gøre en forskel.

-

Femte generations trådløse netværk, 5G, er dog ikke at finde i toppen af din mobiltelefons skærm eller implementeret i robotternes hverdag fra i morgen af.

Selvom der i starten af september officielt blev tændt for det nye mobile netværk, så er der lidt vej igen. Men i løbet af næste år bliver mulighederne med 5G udrullet, og det bliver meget interessant – ikke mindst for robotteknologien.

Du kan læse mere om, hvordan 5G-netværket skal udrulles i Danmark i Energistyrelsens 5G-handlingsplan.